Apple maakt zich sterk voor producten zonder conflictmineralen

Apple heeft in het 2014 Supplier Responsibility-rapport aandacht gevraagd voor conflictmineralen zoals tantaal.

apple-conflictmineralenApple heeft het 2014 Supplier Responsibility-rapport uitgebracht, waarin ze uitleggen hoe ze verantwoord met mens, milieu en andere belangrijke zaken omgaan. Belangrijkste onderwerp is dit jaar conflictmineralen: grondstoffen die veel menselijk leed, geweld en milieuschade veroorzaken. Maar de werkweken bij Apple’s toeleveranciers komen uiteraard ook weer aan bod.


Uit het rapport blijkt dat Apple het nakomen van richtlijnen (vastgelegd in de Supplier Code of Conduct) heeft gecontroleerd door 451 audits uit te voeren. Ook werd aandacht besteed aan opleiding. Het is de achtste keer dat Apple een dergelijk jaarrapport uitbrengt.

Apple zal meer aandacht besteden aan de manier waarop toeleveranciers hun materiaal inkopen. Het gaat daarbij vooral om het vermijden van conflictmineralen uit Congo, waar de opbrengsten worden gebruikt om de gewapende strijd te financieren. In januari 2014 is vastgesteld dat alle tantaalsmelters in de toeleveringsketen gebruik maken van conflictvrij materiaal. Dat is gecontroleerd door externe toezichthouders. Toeleveranciers van tin, wolfraam en goud worden ook onder druk gezet om conflictvrij materiaal te gebruiken. Maatregelen van Apple zullen echter minder impact hebben, omdat de tech-industrie niet de grootste afnemer voor deze materialen is. Bij tantaal is dat wel het geval; vandaar dat Apple eerst voor dit materiaal heeft gekozen. Dat tantaal wordt gebruikt in duurdere horloges van Hublot, Montblanc en Omega is natuurlijk puur toeval. De belangrijkste toepassing is in de elektronica-industrie, bij de productie van condensators en weerstanden.

Voor het eerst heeft Apple ook een lijst vrijgegeven van de smeltbedrijven waarmee ze samenwerken en in hoeverre ze zich aan de regels houden. Deze lijst zal elk kwartaal worden bijgewerkt.

jaarrapport arbeidsomstandigheden apple

Er staat één Nederlands bedrijf in de lijst (Schone Edelmetaal) en twee Belgische bedrijven (Metallo Chimique en Umicore), die allemaal goud verwerken. Alleen Umicore staat bij de good guys, de status van de twee andere is nog onbekend.

Natuurlijk is er in het rapport ook weer veel aandacht voor arbeidsomstandigheden. De toeleveranciers hielden zich in 95 procent van de gevallen aan de maximaal vastgestelde werkweek van 60 uur. Vorig jaar was dat nog 92 procent.

Iedereen kan het rapport in PDF-vorm downloaden.

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 februari 2014 om 10:43
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.