Review: nieuwe takenlijst Done

Review van Done, een nieuwe taakapplicatie voor de iPhone, gemaakt door de Belgische ontwikkelaars Chilli X.

doneDe Belgische ontwikkelaars Chilli X hebben een todo-applicatie voor de iPhone uitgebracht. Done heeft een wat eigen insteek: het is niet zo complex als sommige andere taakapplicaties maar bevat toch een aantal handige extra’s; zo kun je de iPhone schudden om de takenlijst te sorteren. Belangrijke taken met prioriteit 1 komen daarbij bovenaan te staan. Done heeft ook een SnapShot-functie waarbij je je belangrijkste taken als screenshot in de fotorol kunt opslaan, zodat je deze als wallpaper kunt instellen. We probeerden de applicatie uit.


Bij het opstarten van Done zijn al drie projecten/categorieën aanwezig. Die kun je desgewenst aanpassen, verwijderen of bestuderen, want ze bevatten tips om de applicatie te leren gebruiken. Er lijkt veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie: alles is overzichtelijk weergegeven en het toevoegen van projecten en taken werkt erg intuïtief. Bij elk project kun je één van de acht beschikbare kleurcoderingen kiezen, zodat je werk- en privéprojecten bijvoorbeeld duidelijk van elkaar kunt onderscheiden.

Onder elk project kun je taken aanmaken met verschillende prioriteit. Meerdere subniveau’s maken kan helaas niet. Bij elke taak geef je een prioriteit 1, 2 of 3 aan. Deze nummers verschijnen in kleurige blokjes in de lijst.

Jammer is dat je niet snel een lijst met alle belangrijke taken kunt zien, maar steeds per project moet kijken wat de belangrijkste taken zijn. Er is wel een andere manier beschikbaar om alle taken met hoge prioriteit op een rijtje te krijgen, maar die vergt een kleine omweg: de SnapShot-functie. Dit is een knop onderin het scherm die ervoor zorgt dat er een snapshot van de 6 belangrijkste taken in je fotorol wordt geplaatst. De afbeelding kun je vervolgens als wallpaper instellen, zodat de taken zichtbaar zijn telkens wanneer je de iPhone start. Er is echter wel een probleem: je zult steeds opnieuw een snapshot moeten maken en de wallpaper opnieuw moeten instellen, want de inhoud van de wallpaper past zich niet dynamisch aan. Het is in feite maar een screenshot.

Done is ook in landscape te gebruiken: roteer de iPhone 90 graden om makkelijker taken te kunnen wissen. Bij het afvinken van taken hoor je een geluidseffect. Best leuk en handig, maar wat mist is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een deadline voor een bepaalde taak in te stellen, of de mogelijkheid om de status van een taak aan te geven (pending, mee bezig, etc).

Conclusie

Done heeft een mooie en overzichtelijke gebruikersinterface en is als taakapplicatie prettig in gebruik – als je tenminste niet te complexe taken wilt plannen. Voor mensen die genoeg hebben aan een eenvoudig takenlijstje is Done een prima oplossing, al kun je je afvragen wat de meerwaarde is ten opzichte van gratis applicaties zoals Todo en To Do. Maar de basis is goed: met nog wat extra functies erbij (en dan bedoelen we niet de schud- en geluidsfuncties, maar echt nuttige functionaliteit) kan Done uitgroeien tot een erg goede taakapplicatie.

Info: Done

  • Ontwikkelaar: Chilli X
  • Applicatie: Done
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 0,5MB
  • Cijfer: 6,5

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.