Sesamstraat geeft tips om iPad-kinderapps te verbeteren

· Gonny van der Zwaag

sesamstraat appsEr zijn honderden iPad-kinderapps, maar ze proberen lang neit allemaal kinderen te beschermen tegen enge mannen, dure in-app aankopen of ander klein leed. Sesame Workshop, de nonprofit-groep achter de kinderserie Sesamstraat, heeft nu een aantal tips op een rijtje gezet om kindvriendelijke iPad-apps te maken. Ze hopen dat daarmee de kwaliteit van de kinderapps omhoog gaat. De tips staan samengevat in een document met de naam ‘Sesame Workshop’s Best Practices Guide for Children’s App Development’. Sesamstraat heeft meer dan veertig jaar ervaring met content voor kinderen en weet dus waarover ze het hebben.

De gids bevat 50 touchscreen-studies die Sesame Workshop heeft uitgevoerd met kinderen. Zo blijkt dat tappen op het scherm voor kinderen de meest intuïtieve handeling is. Ook blijken ze niet snel hun vinger van het scherm te halen. Tekenen op het scherm en een spoor volgen, zijn daarentegen wel favoriete handelingen. Ontwikkelaars kunnen erop inspelen door bijvoorbeeld dingen te laten zien, die de kinderen moeten afmaken. Vegen is voor de kinderen ook een intuïtieve handeling, maar er moeten wel aanwijzingen zijn waar ze naartoe moeten vegen. Pinchen en dubbeltappen op het scherm en de iPad kantelen of schudden zijn activiteiten die minder geschikt zijn voor kinderen. Kinderen houden de iPad het liefst in landschapsweergave en laten hun handpalmen graag aan de onderkant van het scherm rusten. Het is daarom verstandig om daar als ontwikkelaars geen iconen neer te zetten. Nog een andere tip: de beste interactieve apps voor kinderen bevatten een karakter of vriendelijke uitziende volwassene die de kinderen groet bij het openen van de app. Ook moeten apps vooraf instructies geven en kinderen de tijd geven om opties te ontdekken.

Meer info: Sesame Workshop

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.