Review: Bad Apples, fantastisch puzzelspel met… appels

· Bart Breij

bad applesBad Apples ontsnapte aan alle aandacht op het wereldwijde web toen het op 18 januari verscheen in de App Store. Dat is niet zo vreemd, want het stikt van de match-3 spelletjes naar het voorbeeld van Bejeweled op de iPhone. Je hebt een speelveld vol figuurtjes, schuift er drie op een rij, ze verdwijnen en er loopt een scorebalk vol. En dan, waar je het nooit verwachtte… komt er in level 5 plots een nieuw figuurtje bij! Poeh, wat een sensatie. Maar vandaag zetten we Bad Apples in de schijnwerpers. Deze match-3 is fris, inventief, gratis (!) en kan zich meten met de allerbeste puzzelspellen.

In Bad Apples heb je een vijf vakjes breed speelveld dat na elke zet wordt aangevuld met een laag appels. Daarvan moet je er traditiegetrouw drie of meer aan elkaar rijgen om ze om te toveren tot appelsap. Als de fles gevuld is, spring je naar het volgende level. Maarrr… er zijn ook kwade, paarse appels. Als je die per ongeluk combineert loopt de verkeerde fles vol en als dat eerder gebeurt dan bij de goede fles, is het game over. Ik verzin het ook niet.

Het spel is complexer dan dat hoor. Dat is te danken aan de geupgrade appelsoorten die in het veld komen als je in één zet meer dan drie soortgenoten combineert. Het blauwe appeltje verandert in een dokter die omliggende kwade appeltjes goed maakt, anderen vermorzelen een rij of de buren in het veld. De ‘bad apples’ hebben ook een upgrade. Die is omringd met een subtiele gloed en als die in een trio opgaat, reken er dan op dat de verkeerde meter er een flinke scheut bij krijgt.

Als de makers het hierbij hadden gelaten, had je deze recensie nu niet op iPhoneclub gelezen. Er zijn echter wat fundamentele verschillen met al die andere match-3 spellen. Zo hoeft een zet niet persé tot een drie-op-een-rij uit te lopen. Je kan altijd alle zetten doen. Daarbij is het veld van voor af aan niet vol. Wel komt er na elke zet een rij appels bij. Die appels worden transparant weergegeven in het veld. Zo kun je van tevoren zien welke combinaties er in de volgende zet te maken zijn en wordt je gedwongen vooruit te denken. Als je wilt kun je ook een zet overslaan en direct bovenin het scherm op de rij tikken om die in het veld te laten zakken. De twist die het helemaal afmaakt is de stekelige appel die de appel onder hem na een zet opeet. Het is zaak die in de gaten te houden, want hij kan zo maar net dat vruchtje verorberen die je in een volgende zet nodig hebt. Anderzijds kun je zo ook eenvoudig de boosdoeners opofferen door die onder het stekelige appeltje te schuiven. In combinatie met de geupgrade appels heeft Bad Apples zo erg veel diepgang, maar het wordt zelden onoverzichtelijk. En dan is de conclusie snel getrokken. Dat zijn ingrediënten die het spel op het erepodium van iPhone-puzzelgames doen begeven.

In App Purchase

Een kleine kanttekening is wél op zijn plaats. Bad Apples is eigenlijk geen compleet spel. Het is gratis uit de AppStore te downloaden en daarvoor krijg je een Easy-modus en een minder spannende puzzelstand waarin je in zo weinig mogelijk zetten alle appels van het veld moet zien te spelen. Als het spel bevalt kun je voor 1,59 euro in het spel zelf een uitbreidingsset kopen met een Normal-modus, Hard-modus en desgewenst een timerfunctie die het spel een stuk meer body geven. Als extra spelelement zijn er wormen toegevoegd die van appel op appel overgaan en ze rot (lees: kwaadaardig) maken. Zo is het spel minder bezigheidstherapie en biedt het meer uitdaging voor de match-3 specialist. Zonder die uitbreiding is Bad Apples eigenlijk een lite-versie, maar dan zonder lelijke, schreeuwerige balk op het icoontje. Laat je er niet door afleiden.

Bad Apples is een verplichte download voor alle puzzelfanaten en de uitbreidingsset is zijn geld dubbel en dwars waard.

Info: Bad Apples

  • Ontwikkelaar: Metaversal Studios
  • Applicatie: Bad Apples
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis, volledige versie In App Purchase voor €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 7,6MB
  • Releasedatum: 18 januari 2010
  • Cijfer: 8,5

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.