24symbols is een digitale bibliotheek voor iPad-boeken

·

24symbolsSpotify is als muziekdienst goed ontvangen. Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt daarna onbeperkt muziek uit de collectie beluisteren. Het idee is een beetje hetzelfde als de openbare bibliotheek: je neemt een jaarabonnement en mag daarna continu boeken lenen. Zo kun je op jaarbasis een enorme hoeveelheid boeken lezen, zolang je maar niet meer dan ca. 10 stuks tegelijk in huis haalt. Alleen zijn de openbare bibliotheken nog niet zover dat het lenen van digitale boeken net zo makkelijk is als Spotify. De collectie draait nog vooral rond papieren boeken. De nieuwe dienst 24signals probeert daarom het gat te vullen.

24symbols is een tijdlang in gesloten beta geweest, maar is nu geopend voor iedereen. Je krijgt on-demand toegang tot allerlei populaire boeken. Aanvankelijk zullen er 1.000 titels beschikbaar zijn, zowel klassieke als actuele boeken. Je logt in, kiest een boek en kunt meteen beginnen te lezen. Er zijn geen beperkingen: je kunt elke titel die je wilt openen, desnoods 100 stuks op een dag.

24symbols wordt gemaakt door een Spaans bedrijf. De oplossing is nu nog browsergebaseerd, maar er komt over een paar dagen een iPad-applciatie aan. iPhone- en Android-apps zijn nog in de maak. Er is een freemium-aanbod met advertenties, maar je kunt ook voor €9,99 een advertentieloos maandabonnement, voor €19,99 een kwartaalabonnement of voor €59,99 een jaarabonnement afsluiten. Uitgevers krijgen geld op basis van het aantal pagina’s dat is gelezen, in verhouding tot het totale aantal gelezen pagina’s. Dankzij Facebook-integratie kun je je vrienden vragen wat je nu weer eens zult gaan lezen.

Zelf proberen: 24symbols

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

7 reacties

 1. door Niels

  Maar de belangrijkste vraag: bevat deze dienst ook Nederlandse boeken …?

  Beantwoorden Quote

 2. door Robert S

  Website ziet er goed uit. Geen Nederlandse boeken. Maar of ik zit te wachten op weer een service die Dickens en al die andere klassiekers aanbiedt? Nee, niet echt. Die actuele boeken kon ik zo snel niet vinden. Misschien in het Spaans, maar dat beheers ik niet zo goed. Maar leuk idee verder.

  Beantwoorden Quote

 3. door iMC

  Mooi idee. Ik gebruik mijn iPad voornamelijk om boeken en tijdschriften te lezen. Het zou voor mij wel de freemium worden ;-)

  Beantwoorden Quote

 4. door Henk Meijer

  Er staat een foutje in de inleiding. De nieuwe dienst wordt 24signals genoemd in plaats van 24symbols. Misschien in de war met het bedrijf 37signals?

  Beantwoorden Quote

 5. door Xander

  Zou echt meteen premium lid worden ALS het aanbod afdoende is. En dat is het met 1.000 titels natuurlijk nog lang niet, zeker omdat ook ik nog geen actuele boeken heb kunnen vinden (tenzij het inderdaad die Spaanse zijn).

  Wacht af hoe dit zich ontwikkeld, als de collectie van in mijn geval Engelstalige SciFi en Fantasy boeken adequaat is wil ik er graag voor betalen.

  Erg groot fan van het Spotify model (heb daar ook Premium).

  Beantwoorden Quote

 6. In Nederland biedt http://www.yindo.nl iets vergelijkbaars, maar dan met honderden Nederlandse titels.

  Er zijn veel ICT- en fotografieboeken, maar ook populaire (vertaalde) thrillers en fantasytitels van schrijvers als Nicci Gerrard, Tolkien, Philip Kerr, Michael Connelly en (van eigen bodem) Siska Mulder.

  De desktopversie werkt met Silverlight, maar er is ook een specifieke mobiele versie van de site voor iPad beschikbaar.

  Zeker de moeite waard en voor de Nederlandse markt op dit moment aantrekkelijker dan 24symbols.

  Beantwoorden Quote

 7. door Xander

  Zat me de hele tijd na het lezen van en reageren op dit artikel af te vragen, waar heb ik dat eerder gezien?

  Dat was dus hier: Bol.com is dit dus ook van plan.

  Wacht wel even op Bol.com, als iemand het op de NL markt kan zijn zij het. Tegen hun maakt een Yindo natuurlijk geen schijn van kans.

  Maar goed te zien dat ook de boekenmarkt deze kant uit beweegt. Betaal graag voor mijn boeken, maar de huidige prijzen en DRM beperkingen belonen ‘officieel’ downloaden niet echt.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.