Podcasts-app van Apple hevig geïnspireerd op Braun-bandrecorder

De nieuwe Podcasts-app van Apple bevat flink wat referenties naar de ontwerpen voor Braun van Dieter Rams. In foto's is te zien dat de app lijkt op een oude bandrecorder van Braun.

PodcastsDruk je bij de Podcasts-app van Apple op de cover art van een spelende aflevering, dan verschijnt er een ouderwetse, bewegende bandrecorder in beeld. Deze is net als bij een aantal andere apps en producten van Apple geïnspireerd door de ontwerpen van Dieter Rams voor Braun. Cult of Mac heeft een aantal foto’s van de gebruikte bandrecorder gevonden.

De bandrecorder in de Podcasts-app bevat flink wat details. Naarmate de aflevering afspeelt wordt de tape die zich eerst aan de linkerzijde bevond langzaam naar de rechterzijde gedraaid, waardoor je kunt zien hoe ver je bent. Druk je op de slaaptimer, dan gaat er ook echt een lampje branden.

De recorder in de app zou zijn gebaseerd op de Braun TG 60. Sommige gelijkenissen zijn onmiskenbaar: de knoppen zijn hetzelfde: tussen de tape bevindt zich een onderdeel dat in grote lijnen lijkt op de originele recorder en zelfs de positie van veel knoppen lijkt gelijk te zijn. Er zitten alleen wel een paar verschillen in het ontwerp: zo is Braun’s origineel in de foto’s niet donker gekleurd en vind je niet alle knoppen terug in de app. Dat laatste is vrij logisch, gezien een app andere knoppen vereist dan een analoge bandrecorder.

Het is niet heel gek dat je de producten van Braun terugziet in Apple’s ontwerpen: Apple-ontwerper Jonathan Ive heeft eerder al gezegd dat hij zich laat inspireren door de oude ontwerpen. Rams zei in de documentaire Objectified dat Apple als één van de weinigen zijn ontwerpprincipes nastreeft.

Downloaden: Podcasts (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2012, 12:58
Categorie Amusement
Onderwerp Podcast

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.