steve_jobs_iphone_macworld_2007

Apple twijfelde over iPhone met touchscreen

Jony Ive werd geïnterviewd door Vanity Fair en vertelde over ijdelheid, lessen van Steve Jobs en luiheid van concurrenten.

steve_jobs_iphone_macword_2007De eerste generatie iPhone had iets revolutionairs: een multi-touch aanraakscherm waarmee je kon swipen en knijpen. Maar het had niet veel gescheeld of die eerste iPhone was zonder touchscreen op de markt gekomen. Dat vertelde Jonathan Ive vannacht tijdens een conferentie van Vanity Fair. “Er waren duizenden redenen en verschillende momenten waarop we bijna afzagen van touch”, onthulde Ive. Wat er zoal misging, wilde Ive niet verklappen maar we weten uit eerdere anekdotes al dat de iPhone die in januari 2007 op het podium werd onthuld, nauwelijks bruikbaar was. Een multi-touch aanraakscherm was in 2007 nog niet eerder vertoond. Andere smartphones werkten met primitievere touchscreens, die je met een pennetje moest bedienen.

Diefstal en luiheid

Ive had tijdens het interview scherpe woorden voor de concurrentie, met name Xiaomi. Dit Chinese bedrijf kopieert alles wat Apple doet, inclusief een CEO die in zwarte coltrui het podium betreedt om producten aan te kondigen die de iPhone lijken. Ive:

Ik zie het niet als compliment, ik zie het als diefstal en het is lui.

Als je iets voor het eerst doet, kost dat veel tijd en moeite. Je weet niet of iets gaat werken. Bedrijven zoals Xiaomi wachten tot Apple de innovaties heeft bedacht en maken het daarna na. “Al die weekenden had ik thuis kunnen zijn met mijn familie. Het is diefstal en het is lui”, herhaalde Ive nog eens. Zijn team bestaat uit zestien tot zeventien mensen, die drie- tot viermaal per week bijeen komen om ideeën door te spreken.

vanity-fair-conferentie

Dat Apple nu in navolging van andere smartphonefabrikanten ook een grotere smartphone heeft uitgebracht, ziet Ive niet als nadoen. Hij vertelt dat Apple jaren geleden al prototypes maakte van iPhones met een groter scherm. Ze voldeden alleen niet aan de eisen van Apple: ze waren te lomp.

Jaren geleden realiseerden we ons dat het belangrijk zou worden om grotere schermen te hebben, maar we moesten een hoop dingen doen om het een aantrekkelijk product te maken.

Drie lessen van Steve Jobs

Jonathan Ive vertelt in onderstaand videofragment welke drie lessen hij heeft geleerd van Steve Jobs:

Ive is van mening dat mensen Steve Jobs niet goed begrepen, omdat hij zo gefocust was. Ive vertelt in het videofragment dat hij Jobs op een gegeven moment vroeg waarom hij zo hard oordeelde, terwijl het team met bloed, zweet en tranen aan een nieuw project had gewerkt. Jobs antwoordde: “Nee Jony, je bent gewoon heel erg ijdel. Je wilt dat mensen je leuk vinden.” Ive besefte uiteindelijk dat het belangrijker is om goed werk te leveren, dan mensen gelukkig te maken.

Toch maakt Ive mensen uiteindelijk wel een beetje blijer, door producten te maken die goed zijn ontworpen.

Ik vind dat een mooi product dat niet goed werkt, lelijk is. De beste dingen die we hebben gedaan zijn harmonieus. Ik denk dat design alles is. De schoonheid zit erin, dat het werkt.

Apple Watch: Apple neemt afstand van techniek

vogue-china-apple-watchIve deed een opmerkelijke uitspraak over de Apple Watch:

Interviewer: “Do you see yourself moving beyond consumer electronics?”
Ive: “I do see the watch as a move away from consumer electronics.”

Apple startte in 1976 als een computerbedrijf en hoewel ze tegenwoordig niet meer ‘Apple Computer’ als bedrijfsnaam hanteren, staat het bedrijf nog steeds met beide benen stevig in de consumentenelektronica. Met de Apple Watch lijken ze verder te willen kijken. Technologie wordt zo normaal in ons leven, dat het overlap krijgt met mode. Het is dan ook geen wonder dat Apple juist de mode-pers probeert te interesseren voor de Apple Watch. En dat lijkt te lukken: na interviews met Vogue en optredens tijdens de Parijse modeweek, zal de Apple Watch ook op de volgende cover van de Chinese Vogue te zien zijn. Apple schakelde het Chinese supermodel Liu Wen in om het klokje te showen. Ive benadrukte in het interview nog even dat de pols “een natuurlijke plek is voor technologie”. Je hebt immers met één blik toegang tot informatie en hoeft niet een smartphone uit je broekzak te halen.

De volledige transcript van het interview is online te lezen en de moeite waard voor echte Apple-fans.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2014, 10:12
Categorie Apple
Onderwerpen jonathan ive, jony ive

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.