Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Polar Ignite review

Review: Polar Ignite, een connected horloge voor recreatieve sporters

De Polar Ignite is een nieuw sporthorloge van Polar, die wat eleganter is dan zijn voorgangers. Je kunt er slaap, sport en herstel mee meten, krijgt trainingsadvies en nog veel meer. Hoe goed functioneert dit sporthorloge voor iemand die een Apple Watch gewend is? Wij hebben de Polar Ignite getest, vanuit het oogpunt van een nieuwe gebruiker, de doelgroep waarop Polar zich hiermee richt.

Introductie
Mijn plan was aanvankelijk om de Polar Ignite (€199) te vergelijken met de Apple Watch en dan vooral hoe goed het bevalt met sportactiviteiten. Maar al snel ben ik van die gedachte afgestapt: het is gewoon niet te vergelijken: wie dit koopt is naar iets heel anders op zoek dan iemand die voor de Apple Watch kiest. De accenten liggen zó verschillend: de Polar Ignite is bedoeld voor mensen die het echt alleen voor sporten willen gebruiken, terwijl de Apple Watch zo breed inzetbaar is dat het bijna een computer op zich is. Je kunt op de Polar Ignite geen apps installeren of vragen aan een digitale assistent stellen, maar je kunt er wel heel goed op zien of je goed hebt geslapen en of je goed bent hersteld om een volgende workout te doen.

Polar Ignite en Apple Watch

Het meten van sportactiviteiten kan vooral voor beginners een verwarrende bezigheid zijn. Je bindt een wearable om je pols en krijgt vervolgens zoveel data, dat je niet meer weet wat je ermee moet doen. Op dat punt helpt de Apple Watch je ook niet veel verder: de Workout-app staart je na het opstarten verwachtingsvol aan, maar geeft geen suggesties wat je moet gaan doen. Apple geeft je geen trainingsschema’s of workouts, terwijl ze met machine learning en andere slimme technieken best wat meer advies kunnen geven. Ze hebben per slot van rekening ook allerlei atleten en sportdeskundigen in dienst genomen om van de Apple Watch een sportief hulpje te maken.

De Polar Ignite doet dat wel. Tijdens de persbijeenkomst vertelde het bedrijf dat de al langer bestaande Polar-sporthorloges bedoeld zijn voor mensen die leven om te sporten. De Ignite is gericht op mensen die ook nog andere dingen aan hun hoofd hebben, zoals werken, een gezinsleven, eten en slapen. Mede daarom is het jammer dat er alleen sport- en gezondheidsfuncties in zitten. Geen agenda, takenlijstje of zelfs maar de mogelijkheid om muziek op te slaan. Dat laatste komt tijdens het sporten immers ook van pas en nu dwingt Polar je om een aparte mp3-speler of smartphone mee te nemen.

Polar Ignite review: de klokfunctie verschijnt na een paar seconden als je je pols optilt

Het horloge wordt geleverd in een simpele, dunne kartonnen verpakking die wat goedkoop aanvoelt en dat is jammer. Je koopt een horloge van tweehonderd euro, niet een fopspeen van €4,99. De Polar Ignite is verkrijgbaar in drie kleuren. De prijs is afhankelijk van de kleur en de materiaal van het bandje: zwart TPU-rubber is het goedkoopst (€199), voor de uitvoeringen in wit of geel siliconenrubber betaal je extra (€229). Losse bandjes zijn verkrijgbaar voor €24,90. De bandjes zijn dus een stuk goedkoper dan die van Apple, maar voelen ook een stuk goedkoper aan. Ik had graag de stijl van Nike met gaatjespatroon gezien, of iets van vergelijkbare kwaliteit. Het flodderige bandje zou ook gemaakt kunnen zijn voor een smartwatch van €30, zo goedkoop voelt het aan.

Design van de Polar Ignite

Eén ding bevalt me meteen aan de Ignite: hij ziet er eleganter en minder fors uit dan eerdere modellen zoals de Polar Vantage. De Vantage zou ik niet snel om mijn pols gespen, terwijl de Ignite er acceptabeler uitziet. Het heeft nog steeds een functioneel uiterlijk en het is nog steeds lomper dan een Withings-smartwatch, maar dat wat forsere uiterlijk je bij Garmin ook. Daarmee heb ik meteen de grootste concurrent genoemd van deze Polar-horloges: Garmin heeft een veel breder productaanbod en toen ik een aantal fanatieke sporters uit mijn omgeving de keuze Garmin versus Polar voorlegde, was de voorkeur duidelijk: Garmin! Met als belangrijkste pijnpunt: de interface van Polar is verwarrend. Qua betrouwbaarheid van metingen zit het wel goed, maar Polar heeft wat moeite om het gebruiksvriendelijk te presenteren.

Polar Ignite en Vantage
De Polar Ignite (boven) in vergelijking met de eerder verschenen Polar Vantage (onder).

Wat de knoppen betreft is in ieder geval geprobeerd om de verwarring wat te verminderen. De Polar Ignite beschikt over een kleuren touchscreen en slechts één knop. Voorheen zaten er meerdere knoppen op en wist je niet precies waarop je moest drukken. Toch zitten er heel wat functies in, zoals 24-uurs hartslagmeting, verbeterde slaapanalyse, persoonlijk trainingsadvies en ademhalingsoefeningen. Je kunt er 100 verschillende sporten mee vastleggen, waaronder zwemmen. De slimme coachingfuncties geven je een indruk hoe goed je presteert en als je een hardloper bent, dan krijg je ook een indicatie van je hardloopprestaties. De trainingsschema’s helpen je op weg om een 5K of een marathon te lopen (en alles wat daar tussenin zit).

Bediening van de Polar Ignite

Ondanks die ene knop had ik moeite om de Polar Ignite te bedienen. Ik weet niet of het komt omdat ik zo gewend ben aan de Apple Watch, of dat Polar het gewoon onhandig heeft aangepakt. Vaak wist ik niet of ik voor een bepaalde handeling op het scherm moest tappen, op de knop moest drukken of op een van beide extra lang moest drukken. Het is bijvoorbeeld een raadsel hoe je een workout kunt starten en stoppen. Er zit geen handleiding bij en op het scherm verschijnen ook geen aanwijzingen.

Op de Apple Watch is dat een kwestie van op de zijknop drukken, naar de Workout-app bladeren en iets uitkiezen. Ben je vergeten om een workout te starten, dan vraagt de Apple Watch je na een paar minuten automatisch of je aan het sporten bent en dit wil vastleggen. Bij de Polar is het minder intuïtief. Automatisch sporten herkennen en je eraan herinneren een workout te starten is er niet bij. Je moet het allemaal zelf doen en voor een beginner (waar dit horloge toch op gericht is) is het soms behoorlijk zoeken. Voor het stoppen van een workout moet je bijvoorbeeld de zijknop tien seconden ingedrukt houden tot je een count down-animatie ziet. Ik heb dit ontdekt door gewoon maar wat te proberen. Een countdown-teller is in dit geval ook onlogisch. Je verwacht dit bij het starten van een workout (om je voor te bereiden om je prestatie), niet bij het stoppen.

Polar Ignite review

Polar Ignite tijdens het sporten

Voor mensen die sporthorloges gewend zijn heeft de Polar Ignite ook iets bijzonders: het scherm is zwart en gaat alleen aan als je je pols optilt. Bij de Apple Watch is dat normaal, bij sporthorloges meestal niet: daarop wil je continu zien wat je prestaties zijn. Als je wilt kun je zorgen dat het scherm tijdens het sporten aan staat, maar dat moet je wel via de instellingen regelen. Bij het bedienen van het touchscreen moet je er rekening mee houden dat je tijdens het sporten niet snel even data kunt aflezen. Dat komt deels omdat de schermverlichting minder fel is dan bij de Apple Watch, maar ook omdat de info door het ronde scherm wat minder praktisch is geordend. Alleen de tekst in het midden van het scherm is goed te lezen, zodra je iets omhoog bladert snijdt het ronde scherm de zijkanten eraf.

Ik heb de Polar Ignite gebruikt tijdens het wandelen, hardlopen en sporten en merkte dat ik het horloge eigenlijk alleen bij het wandelen goed kon bedienen en aflezen. Tijdens het fietsen werd het zelfs wat gevaarlijk. Je moet je pols opheffen en een tijdje omhoog houden (want het scherm floept minder snel aan dan bij de Apple Watch) en ondertussen ben je alweer aan het wegkijken omdat je op de weg wilt letten. Je zult eraan moeten wennen om eerst je pols op te tillen en een seconde of vijf later pas te kijken. Maar dat fietst niet echt prettig.

Polar Ignite review

Wat keuze uit sporten betreft heb ik geen klachten: er zitten echt heel veel sporten in, meer dan ik ooit zou beoefenen. Dat geldt voor de Apple Watch ook, maar de meeste daarvan vind je in de categorie ‘Overig’ en worden gelijkgesteld aan stevig wandelen, terwijl lichaam en geest-oefeningen toch heel wat minder calorieën kosten dan snowboarden.

Alle metingen vind je terug in de Polar Flow-app, waarbij vooral de slaapmeting en de analyses het sterke punt moeten zijn. Ik vond ze echter minder duidelijk dan de metingen die ik met AutoSleep op de Apple Watch verzamel. De wetenschappelijke onderbouwing en de research die Polar gebruikt om je slaap zo nauwkeurig mogelijk te analyseren, daarover is bij Polar goed nagedacht. Maar het lukte niet goed om dat over te brengen in grafieken waarvan ik nieuwe inzichten kreeg.

Polar Ignite app

Wat maakt de Polar Ignite uniek?

De Polar Ignite bevat een aantal functies die ook al op de eerdere modellen te vinden waren: workouts, stappen, calorieën, afstanden, hartslagmeting, slaaptracking, stopwatch en countdown-timer en ondersteuning voor tientallen sporten. Dat alles vind je ook de Apple Watch, waarbij je voor workouts en slaaptracking afhankelijk bent van apps van derden.

Nieuw op de Ignite (ten opzichte van vorige Polar-horloges) zijn deze functies:

 • Calorieën van workouts meten
 • Kleurentouchscreen
 • Optische hartslagsensor die 24 uur per dag meet (met meer lampjes dan de Apple Watch)
 • Batterijduur van vijf dagen, of 18 uur als je GPS gebruikt

Polar Ignite review

Polar heeft een aantal functies die in eigen huis zijn ontwikkeld en die het horloge extra ‘slim’ moeten maken. Het gaat daarbij om:

 • Sleep Plus Stages
 • Nightly Recharge
 • FitSpark
 • Serene ademhalingsoefeningen

De eerste drie werken met elkaar samen.

De Serene ademhalingsoefeningen verschillen niet zoveel van de Ademhaling-app die je op de Apple Watch vindt: in- en uitademen om rustig te worden en aan het einde krijg je een score te zien. Bij de Apple Watch is dat wat meer verborgen (je moet in de Gezondheid-app naar je HRV-score zoeken), terwijl de Ignite je score indeelt in de (ietwat krampachtig klinkende) zones Diamant, Saffier en Amethist.

Sleep Plus Stages is gebaseerd op Polar’s bestaande slaaptracking, waarbij nu ook wordt gekeken naar specifieke slaapfasen (diep, licht en REM), slaapcycli en onderbrekingen. Zoals gezegd: die kan ik met AutoSleep ook al meten en ik heb de indruk dat het beter overeenkomt met de momenten waarop ik wakker lag. Polar dacht op een gegeven moment dat ik pas om 1:17 uur was gaan slapen, terwijl ik al om 23:00 uur in bed lag en voor middernacht was weggedroomd. Het is lastig om 100% wetenschappelijk te valideren of de slaapmetingen correct zijn, zonder in een slaaplaboratorium te gaan liggen, maar wat ik weel weet is of ik op bepaalde momenten wakker was, of het lang duurde voordat ik in slaap viel en hoe laat ik ontwaakte. De slaaptracking van Polar voegde op dat punt voor mij niet veel toe.

Voor sporters is de Nightly Recharge-functie veel interessanter. Daarmee weet je namelijk of je voldoende bent hersteld om weer te gaan sporten. Er wordt daarbij gekeken naar drie waarden: je hartslag, hartslagvariabiliteit en ademfrequentie. Dit vond ik wel een nuttige meting, omdat je dit zelf niet altijd aanvoelt. Garmin en Suunto gebruiken ook hartslag en HRV voor het bepalen van het herstel en gebruiken daarbij algoritmes van FirstBeat, maar nemen niet de ademhaling mee. Polar doet dat wel. Het levert een meting op van je autonome zenuwstelsel, waarbij wordt gemeten hoe snel je lichaam rustiger wordt tijdens de eerste paar uur slaap. Na drie nachten slapen krijg je de Nightly Recharge Score te zien. Dit vond ik nuttig: je weet nu of het tijd is om te sporten, of dat je beter nog een extra rustdag kunt nemen.

FitSpark is ook uniek op de Polar Ignite. Dit is een soort virtuele coach die je helpt om de juiste workout te kiezen. Je kunt elke dag kiezen uit twee of drie workouts: één die het beste bij je past en 1 tot 3 alternatieven die net iets minder geschikt zijn. Ook dit vond ik nuttig. Als je geen vast trainingsschema volgt weet je vaak niet wat je het beste kunt gaan doen. Zeker omdat FitSpark ook rekening houdt met je trainingshistorie, herstel en slaapdata.

Score

7

Polar Ignite

Polar Ignite

vanaf €199,95

Voordelen +

 • Veel sportfuncties
 • Compacter en minder fors dan eerdere modellen
 • Algoritmes zijn wetenschappelijk onderbouwd
 • Geeft suggesties voor de beste workout
 • Houdt rekening met herstel en je autonome zenuwstelsel

Nadelen -

 • Slaaptracking was voor mij niet altijd betrouwbaar
 • Bediening niet intuïtief
 • Herkent niet automatisch dat je aan het sporten bent
 • Ik mis veel functies die ik op de Apple Watch heb, zoals apps
 • Geen mogelijkheid om muziek op te slaan

Conclusie Polar Ignite review

De Polar Ignite is een sporthorloge voor mensen die niet zo heel veel sporten, maar wel veel metingen willen doen. Bovendien is het een horloge voor mensen die geen smartwatch nodig hebben. De vergelijking met de Apple Watch loopt daardoor meteen al mank. Apple’s horloge is veelzijdiger en heeft een heel andere insteek. Op de Polar Ignite kun je het tijdstip aflezen en verder eigenlijk alleen maar sporten. Geen apps, geen weerbericht, geen WhatsApp-berichten beantwoorden, alleen sport. Je kunt er wel heel veel data op aflezen, zoals stappen, calorieën en afstanden, een VO2max-score, fitnesstest, hartslag, slaap en meer, maar het heeft allemaal met sport en gezondheid te maken. Ik heb dus niet te hoge verwachtingen wat je met dit sporthorloge allemaal kan doen, maar wat ik wel mis is de mogelijkheid om muziek op te slaan en af te spelen. Op sporthorloges van andere merken kan dat wel. Concurrenten zoals Fitbit en Garmin bieden je zelfs de mogelijkheid om contactloos te betalen. Dat verwacht ik niet van de Polar, die het vooral van de degelijke metingen moet hebben.