Zeiss VR One man

Zeiss VR One brengt virtual reality-bril naar de iPhone

Carl Zeiss, bekend van haar cameralenzen, brengt met de Zeiss VR One een eigen virtual reality bril met iPhone 6-ondersteuning uit.

Virtual reality is hot. De hype begon met de Oculus Rift, een 3D-bril die in maart 2014 werd overgenomen door Facebook. Inmiddels heeft de concurrentie niet stil gezeten. Zo heeft Samsung de Gear VR ontwikkeld en bracht Google een kartonnen bril uit waarmee smartphone-gebruikers virtual reality kunnen ervaren. Met de komst van de Zeiss VR One is er nu een nieuwe speler op de markt.

Zeiss VR One man

Zeiss: bekende naam

Het Duitse bedrijf Carl Zeiss houdt zich al zo’n 169 jaar bezig met het ontwikkelen van verschillende soorten lenzen. Het is dus niet vreemd dat ook zij nu met een eigen VR-bril komen. De bril werd vorig jaar al aangekondigd en is sinds kort te bestellen.

zeiss-virtual-reality-brilDe Zeiss VR One lijkt qua ontwerp veel op de Gear VR van Samsung en werkt met een uitschuifbare houder waar je je smartphone in kunt steken. De ingebouwde techniek zorgt er vervolgens voor dat het beeld in tweeën wordt gesplitst, zodat er voor ieder oog één schermhelft ontstaat. Net als andere VR-brillen maakt het apparaat gebruik van sensoren die de bewegingen van je hoofd volgen. Hierdoor kun je ook in de virtuele 3D-wereld om je heen kijken.

Op dit moment ondersteunt de VR One enkel de iPhone 6 en Samsung Galaxy S5, maar Zeiss is bezig met het ontwikkelen van meerdere houders voor toestellen die tussen de 4.7 en 5.2 inch groot zijn. Omdat de headset niet ontworpen is voor toestellen met een groter schermformaat dan 5.2 inch zal de iPhone 6 Plus niet ondersteund worden. Ondanks dit nadeel maakt het de VR One veelzijdiger dan de Samsung Gear VR, aangezien deze bril alleen werkt met de Samsung Note 4.

‘iPhone 6 is te klein voor virtual reality’

Het 4.7 inch scherm van de iPhone 6 is aan de kleine kant voor een verbluffende virtual reality-ervaring, aldus Gizmag. De tech-website heeft de Zeiss VR One uitgebreid getest met de iPhone en concludeerde dat bij het bewegen van je hoofd er aan de buitenkant van het scherm nog zwarte randen zichtbaar zijn. Dit is niet het geval bij de Oculus Rift en Gear VR, die gebruik maken van een 5.7 inch scherm. In tegenstelling tot de Gear VR heeft de Zeiss-headset geen besturingsknoppen op de bril, waardoor je voor sommige apps dus een losse controller aan moet schaffen.

Waar zijn de apps?

Wat betreft apps heeft de VR One nog niet zoveel mogelijkheden als de Oculus of Gear VR. Zeiss heeft zelf een aantal apps voor het apparaat uitgebracht, waaronder een mediaspeler en een augmented reality app. Om augmented reality zo helder en scherp mogelijk te maken gebruikt de VR One de camera van je toestel. Door een uitsnede in de smartphone-houder en de transparante voorzijde is de camera in staat om hier doorheen te kijken. Ook is er ondersteuning voor Google Cardboard-apps en andere universele VR-content, die het gebruik van de bril ook in de toekomst interessant moeten houden. De Zeiss VR One is te koop voor €99, exclusief €16,90 verzendkosten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2015, 14:34
Categorie Accessoires
Onderwerp virtual reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.