Yoky Matsuoka

Apple haalt Nest-topvrouw en robotica-expert in huis

Apple heeft Yoky Matsuoka in dienst genomen, een robotica-expert met indrukwekkende staat van dienst. Bij Apple gaat ze aan gezondheidsprojecten werken.

Yoky MatsuokaApple heeft Yoky Matsuoka in huis gehaald, een bekende expert in robotica. Ze was mede-oprichter van Google X, het experimentele lab waar Google allerlei nieuwe dingen probeert. Meest recent werkte ze Nest, als Vice President of Technology. Daar leidde ze de ontwikkeling van zelflerende algoritmes voor de Nest-thermostaat.

Yoky Matsuoka: robotica-expert

Matsuoka is dus een hoogvlieger op het gebied van kunstmatige intelligentie en robots, maar krijgt bij Apple een heel andere rol. Ze gaat werken aan gezondheidsprojecten voor ResearchKit, HealthKit en CareKit. Die initiatieven vallen onder verantwoordelijkheid van de COO, Jeff Williams.

Kijkend naar het indrukwekkende CV van Matsuoka, valt op dat ze eerder ook activiteiten op het gebied van gezondheidszorg uitvoerde. Ze was oprichter en directeur van het Neurobotics Lab van de universiteit van Washington. Daar werden robot-achtige systemen ontwikkeld om mensen te helpen die waren getroffen door een beroerte, beschadigingen aan het ruggenmerg en traumatische hersenbeschadiging. De robots helpen patiënten bij de revalidatie en het weer leren aansturen van lichaamsdelen.

Yoky Matsuoka

Robots, kunstmatige intelligentie en machine learning

Al deze activiteiten komen goed van pas bij Apple, waar ook interesse is in robotica en kunstmatige intelligentie. Zo heeft Apple een robot ontwikkeld die gebruikte iPhones veilig uit elkaar kan schroeven. Daar zal Matsuoka waarschijnlijk niet mee te maken krijgen, maar wel met allerlei slimme algoritmes die ziekten eerder kunnen ontdekken.

Matsuoka gaf robotica-les aan Nest-oprichter

Matsuoka komt oorspronkelijk uit Japan en studeerde aan de University of California, in Berkeley. Vervolgens haalde ze een PhD in elektrontechniek aan MIT en ging aan de slag bij Barrett Technology, waar ze software ontwikkelde voor een prothetische hand. Ook gaf ze robotica-les op Carnegie Mellon University en de University of Washington in Seattle. Interessant weetje: Matt Rogers volgde Matsuoka’s lessen op Carnegie Mallon en zou later samen met Tony Fadell Nest oprichten. Matsuoka had ook plannen om bij Twitter te gaan werken, maar door ziekte kwam dat plan te vervallen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2016, 10:32
Categorie Apple
Onderwerpen personeel, robot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.