Websites zien geen verschil tussen iPad en iPad mini

Een website op de iPad mini zal er altijd hetzelfde uitzien als op andere iPads. Sites kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen de gewone iPad en iPad mini.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Websites kunnen een iPad mini en een grotere iPad niet van elkaar onderscheiden. Dit betekent dat je op beide iPads altijd dezelfde lay-out te zien zult krijgen. Op deze manier probeert Apple vermoedelijk de ervaring op de iPad mini zoveel mogelijk op een gewone iPad te laten lijken. Het is echter slecht nieuws voor websites die graag een aparte lay-out voor het kleinere iPad mini-scherm wilden gebruiken.

Webontwikkelaars kunnen op het moment onderscheid maken tussen sommige iOS-apparaten. Dit wordt bepaald aan de hand van de User Agent. Op deze manier kan een website een speciale mobiele lay-out tonen als je hem bezoekt op een iPhone, of een tabletlay-out op een iPad. Maar Apple heeft besloten om de User Agent van de iPad mini gelijk te maken met die van de iPad 2. Een uitgebreide uitleg van het artikel is te vinden in het artikel ‘Mission: Impossible – iPad mini detection for HTML5‘.

Gebruik je een iPad mini, dan zul je altijd dezelfde site zien die je ook op een grote iPad ziet. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bepaalde knoppen in verhouding kleiner zijn dan je gewend bent op het grotere iPad-scherm. In hoeverre dit een probleem zal zijn, weten we nog niet: tot nu toe hebben we nog weinig mensen horen klagen over onbruikbare websites op de kleinere iPad mini. Een website kan natuurlijk wel knoppen bieden op een website, waarmee je kunt aangeven welke iPad je gebruikt. Hiervoor moeten bezoekers een extra stap verrichten.

De iPad mini maakt op het gebied van apps ook al geen onderscheid met eerdere grotere iPads: een iPad mini-applicatie gebruikt een resolutie van 1024 bij 768 pixels, dezelfde resolutie als op de eerste iPad en iPad 2. Een app geoptimaliseerd voor de iPad derde en vierde generatie heeft een hogere resolutie, waardoor bijvoorbeeld knoppen er scherper uit kunnen zien. Voor technische details kun je ook terecht op Stack Overflow.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2012, 20:31
Categorie iOS
Onderwerp website

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.