iPhone 6 1GB RAM

Waarom de iPhone aan 1GB RAM genoeg heeft

Waarom heeft de iPhone maar 1GB RAM, terwijl Android-telefoons 2GB of meer hebben? Een expert lijkt het antwoord te hebben.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 6 1GB RAMHet is een veelgehoord kritiekpunt: hoewel de iPhone ieder jaar een hardware-upgrade krijgt, is Apple vrij behoudend als het gaat om RAM. De iPhone 6 heeft bijvoorbeeld 1GB geheugen, terwijl concurrerende Android-smartphones meerdere gigabytes tot hun beschikking hebben. Daar zit een reden achter, aldus een expert op Quora.

Op Quora werd gevraagd waarom de iPhone met 1GB RAM genoeg geheugen heeft om te concurreren met Android-telefoons met 2GB of meer. Inmiddels zijn er al flink wat antwoorden gegeven, maar Glyn Williams lijkt de duidelijkste uitleg te hebben. Het heeft allemaal te maken met hoe Android het geheugen gebruikt.

Veel Android-apps gebruiken Java, waarbij RAM wordt gebruikt voor garbage collection. Bij dit proces wordt geheugen vrijgegeven en opnieuw gebruikt, zodra het nodig is. Dit proces maakt de smartphones vrij snel, maar het werkt vooral goed al ze relatief veel geheugen hebben. Zodra een groot deel van je geheugen in gebruik is, wordt de telefoon langzaam. Daarom moeten Android-telefoons meer RAM tot hun beschikking hebben. iPhone-apps gebruiken geen Java, waardoor ze ook geen extra RAM voor dit speciale proces nodig hebben.

Williams lijkt het bij het rechte eind te hebben. Zijn uitleg heeft namelijk een duim omhoog gekregen van een aantal prominente personen, waaronder voormalig Google-medewerker Kevin X Chang en Google Glass-productmanager Jeff Harris. Apple gebruikt voor het vrijmaken van geheugen een andere methode genaamd automatic reference counting, waarmee ook geheugen wordt vrijgemaakt. Een ontwikkelaar op Stack Overflow beschrijft het verschil als volgt:

Een programma met garbage collection zal over het algemeen meer geheugen gebruiken dan een programma zonder deze methode. Hierdoor wordt een app aanzienlijk langzamer zodra het geheugen wordt vrijgemaakt. Bij automatic reference counting wordt het geheugen gescand tijdens het compile-proces en vrijgemaakt zodra het beschikbaar is. Hierbij moeten de referenties naar objecten echter constant worden bijgewerkt en wacht een app niet tot een vast moment om geheugen vrij te maken.

Apple heeft er volgens Williams baat bij om de hoeveelheid RAM in een iPhone laag te houden. Meer RAM vereist namelijk ook meer stroom, waardoor je iPhone-batterij sneller leegraakt. Dat hield Apple overigens niet tegen bij het upgraden van de hoeveelheid RAM in de iPad. Sinds de iPad Air 2 gebruikt Apple 2GB.

Via Cult of Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2014, 16:56
Categorie iDevices
Onderwerp geheugen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.