Vodafone belooft 28,8 Mbps datasnelheid in de vier grote steden

Vodafone gaat de snelheid van mobiel internet in de vier grote steden opvoeren naar 28,8 Mbps. Andere steden volgen daarna.

vodafone iphoneVodafone meldt in een persbericht dat ze vanaf 1 april supersnel mobiel internet gaan aanbieden in de vier grote steden in de Randstad. Ze garanderen dat op 95% van de 3G-masten in deze steden de (theoretisch maximale) snelheid 28,8 Mbps zal zijn. In de zomer van 2010 begon Vodafone met de uitbreidingen van het netwerk, waarbij de snelheid werd verhoogd naar maximaal 28,8 Mbps. Dat was tweemaal sneller dan de hoogst beschikbare snelheid op dat moment. Op 1 april moet de dekking in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op 95% liggen. Mobiel internet is daarmee net zo snel als je vaste verbinding thuis (mits je telefoon of laptop het ondersteunt – en dat is bij de iPhone nog niet het geval).


In Maastricht, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Almere, Haarlem en andere steden worden snelheden en capaciteit geleidelijk verhoogd. De actuele status is te vinden op de dekkingskaart.

Toch is 3G niet het grootste knelpunt wat dataverbruik betreft. Het 2G-dataverbruik op het GSM-netwerk (dus GPRS) is volgens Vodafone in een jaar tijd met een factor vier gegroeid. Daarmee groeit het sneller dan het 3G-dataverbruik op het UMTS-netwerk, dat in een jaar tijd ‘slechts’ verdrievoudigde. Om dit op te lossen gaat Vodafone de capaciteit van het 2G-netwerk opvoeren, door de uitrol van een EDGE-netwerk, zoals we eerder al schreven. Vodafone wil daarmee voorkomen dat het reguliere belverkeer hinder ondervindt van de datagroei. Een groot deel van de diensten waarvoor geen snelle dataverbinding nodig is, maakt nog steeds gebruik van het 2G-netwerk, zoals Machine-to-Machine-technologie, slimme energie- en watermeters, tracking en tracing van vrachten, mobiele pinbetalingen en dergelijke. De provider voert de capaciteit van het netwerk op door te upgraden naar EDGE (2,75G).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 maart 2011 om 15:39
Onderwerp
Categorie
Providers
46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.