AT&T koopt Amerikaanse provider T-Mobile

De Amerikaanse provider AT&T heeft branchegenoot T-Mobile overgenomen. Daarmee wordt AT&T veruit de grootste operator in de VS en de grootste aanbieder van de iPhone wereldwijd.

att logoDe Amerikaanse provider AT&T heeft vandaag aangekondigd dat ze T-Mobile USA kopen voor $39 miljard van Deutsche Telekom. Daarmee wordt AT&T de grootste operator in de VS en blijven er in het land slechts drie operators over. Bovendien is er straks nog maar één grote GSM-operator in de VS, want concurrenten Sprint en Verizon maken allebei gebruik van CDMA-netwerktechnologie. Verder is het zo, dat er straks één grote aanbieder van de iPhone in de VS is, die nog meer invloed kan uitoefenen op de plannen van Apple rondom de iPhone.


Zodra de deal is goedgekeurd zal AT&T aan het huidige klantenbestand van 86 miljoen nog eens 34 miljoen klanten toevoegen. Door de samenvoeging krijgt AT&T in totaal 118 miljoen klanten en heeft daarmee veel meer dan de 94 miljoen klanten van Verizon. Het zal 12 maanden duren voordat de deal is afgerond. Voor de Amerikanen betekent het dat er in feite nog maar twee partijen over zijn. AT&T en Verizon domineren de markt, terwijl Sprint als enige kleine operator overblijft.

T-Mobile was in de VS een grote promotor voor Android: ze waren de eerste die Android-toestellen bij de massa introduceerde, door de G1 op de markt te brengen. T-Mobile heeft bovendien relatief goedkope abonnementen. AT&T heeft de overname waarschijnlijk gedaan omdat ze de 34 miljoen klanten wilden hebben en bovendien wilden beschikken over de mobiele masten van T-Mobile. Als ze hetzelfde netwerk zouden moeten opbouwen, zou dat zo’n vijf jaar kosten.

Meer informatie: persberichten T-Mobile en AT&T
Met dank aan alle tipgevers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.