Vodafone annuleert iPhone 4S-preorders loophole zonder abonnement (update)

Vodafone gaat de goedkope losse iPhone 4S niet leveren aan klanten die gebruik hadden gemaakt van een besteltruc. Door een iPhone 4S te bestellen en het abonnement te verwijderen, werd het mogelijk om voor 565 euro een 16GB iPhone 4S te bestellen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

vodafone-iphoneAl vrij snel nadat de iPhone 4S op de website van Vodafone te vinden was, ontdekten de lezers van iPhoneclub een slim trucje. Je kon de iPhone 4S ook zonder abonnement bestellen en was daarbij met 565 euro voor het 16GB-exemplaar wel erg goedkoop uit. Helaas gaat deze goedkope vlieger niet op: Vodafone heeft de bestellingen geannuleerd, omdat er op “onrechtmatige wijze tegen een ongeldige prijs” een bestelling was geplaatst. De operator stort het betaalde geld terug op de bankrekening van mensen die gebruik maakten van de besteltruc.

De truc hield in, dat je een iPhone 4S met abonnement selecteerde op de website van Vodafone. Als je daarna het abonnement verwijderde uit je winkelmandje, hield je een 565 euro kostende iPhone 4S over. Die prijs ligt een stuk lager dan de 599 euro die Apple zelf voor de iPhone 4S rekent in de Apple Store. Dat was ongetwijfeld niet de bedoeling, maar het was via het webshopsysteem van Vodafone wΓ©l gewoon mogelijk, zonder dat er hackersvaardigheden voor nodig waren. Het wegklikken van het abonnement was voldoende.

Van twee lezers kregen we nu een mailtje doorgestuurd, waarin Vodafone aankondigt dat de bestelling niet doorgaat:

Informatie over uw Apple iPhone 4s bestelling
Geachte heer/mevrouw,
Onlangs heeft u een bestelling geplaatst voor een Apple iPhone 4s. Deze order hebben wij geannuleerd omdat deze op onrechtmatige wijze tegen een ongeldige prijs is geplaatst. Hierbij verwijzen wij naar de disclaimer en Algemene Voorwaarden artikel 3.11.
Het door u betaalde bedrag zullen wij uiteraard terugstorten op uw bankrekening. Wij streven er naar om dit bedrag binnen 10 werkdagen terug te storten.
Met vriendelijke groet,
Vodafone

Het genoemde artikel 3.11 in de Algemene Voorwaarden gaat overigens vooral in op het weren van ongewenste klanten:

Vodafone mag een aanvraag te allen tijde afwijzen en kan dit onder meer doen, indien:

 • Vodafone gerede twijfel heeft of informatie heeft over geringe kredietwaardigheid van of slecht betalingsgedrag jegens Vodafone of derden. Vodafone mag zich hierover laten informeren door derden, daaronder begrepen Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR);
 • aanvrager is opgenomen in een bestand als dat van stichting Preventel;
 • aanvrager handelingsonbekwaam is;
 • aanvrager niet aan de door Vodafone gestelde eisen – waaronder identificatie en verstrekking van benodigde gegevens – voor het aangaan van een Overeenkomst voldoet. Vodafone zal een afwijzing van een aanvraag op schriftelijk verzoek van aanvrager aan Vodafone, afdeling Credit Assessment, Postbus 1500, 6201 BM Maastricht, toelichten.
 • Tipgevers: Mats en L. Kroneraff

  Update 16:08 Een woordvoerder van Vodafone heeft aan iPhoneclub te laten weten dat ze de bestelde iPhones toch gaan leveren. Klanten die bericht hebben ontvangen waarin de bestelling werd geannuleerd, worden binnen nu en een aantal dagen gebeld om de goedkope iPhone nogmaals aangeboden te krijgen. Vodafone heeft alle betrokkenen de volgende e-mail gestuurd:

  Correctie informatie over uw Apple iPhone 4s bestelling
  Beste heer,mevrouw,
  Onbedoeld was op vrijdag 21 oktober een pre-order voor de losse iPhone 4s voor een lagere prijs beschikbaar in de Vodafone webshop. De prijs voor de losse iPhone 4s is op dezelfde dag hersteld naar de daadwerkelijke adviesprijs. Voor klanten die op vrijdag voor de lagere prijs een bestelling hebben geplaatst, maakt Vodafone een uitzondering. Vodafone betreurt de verwarring die hierdoor is ontstaan.
  De email die u vanochtend hebt ontvangen kunt u als niet verzonden beschouwen.
  Wij nemen telefonisch contact met u op om de bestelling te bevestigen. U heeft dan ook de mogelijkheid om de bestelling te annuleren.
  Wij nemen spoedig telefonisch contact met u op om dit te bevestigen.
  Met vriendelijke groet,
  Vodafone

  20:05 uur: Aangevuld met tekst correctiemail.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt 27 oktober 2011, 20:07
  Categorie Providers
  Onderwerpen iPhone 4s, Vodafone

  Reacties zijn gesloten voor dit artikel.