Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Vodafone 4G-netwerk vanaf 5 augustus opengesteld voor klanten

Vodafone heeft vanaf 5 augustus het 4G-netwerk opengesteld. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is 4G voor RED-abonnees beschikbaar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

4g-netwerk-illuVodafone heeft vandaag het 4G-netwerk opengesteld voor klanten. De tekst ‘Vanaf 5 augustus is ons 4G netwerk beschikbaar’ op de website maakte begin van de ochtend al duidelijk dat Vodafone met het 4G-netwerk zou starten. In een persbericht heeft Vodafone inmiddels de uitrol van 4G bevestigd. Het 4G-netwerk gaat vandaag live in de Randstad-steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en tegelijk wordt de snelheid van 3G-abonnementen wordt ook meteen verhoogd naar tenminste 7,2 Mbps in heel Nederland.


Mensen die vanaf vandaag een Vodafone RED-abonnement afsluiten kunnen in de Randstad meteen gebruik maken van 3G. Bestaande RED-abonnees krijgen in de loop van de maand toegang tot het 4G-netwerk. Een dekkingskaart laat zien op welke plekken je al op 4G-snelheid kunt internetten. Kijk je bijvoorbeeld op Amsterdam Centraal, dan kun je daar internetten met een maximale snelheid van 50 Mbps, al zal in de praktijk 10 tot 20 Mbps worden aangeboden, belooft Vodafone.

vodafone_4g_tekst

Er is wel teleurstellend nieuws voor iPhone 5-bezitters, die hadden gehoopt dat ze meteen via Vodafone zouden kunnen internetten op 4G-snelheid. Er staan geen iPhones in het lijstje met ondersteunde toestellen, al maakt de webshop van Vodafone wel de indruk dat de iPhone ‘4G Ready’ is (zie afbeelding hiernaast). Dat de iPhone ontbreekt kan te maken hebben met het feit dat Apple de 4G-netwerken eerst wil goedkeuren, maar dat is nog niet bevestigd.

16gb_iphone_5_ready_4gHet lijstje met ondersteunde toestellen is overigens ook erg kort: alleen de BlackBerry Z10, BlackBerry Q10, Sony Xperia Z, Sony Xperia SP, HTC One, Samsung Galaxy SIII en Samsung Galaxy Note II zijn volgens Vodafone geschikt. Dat de iPhone niet wordt genoemd, zou er overigens ook mee te maken kunnen hebben dat geschikte 4G-dekking voor de iPhone alleen beschikbaar is in drukke gebieden. Net als KPN wil Vodafone de (niet-compatibele) 800 MHz-band gebruiken voor landelijke dekking en de 1800 MHz-band om problemen met capaciteit en snelheid op te lossen. Zie ook ons Dossier 4G.

Update 1: Volgens de Vodafone Smartphone Crew komt er in de loop van maandag een carrier-update beschikbaar voor de iPhone 5 en iPad mini, zodat je ook hiermee het 4G-netwerk kunt gebruiken. Vervolgens ga je naar Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk > Schakel LTE in om de 4G-functie te kunnen gebruiken.

vodafone-LTE-schakelaar-iphoneUpdate 2: Vodafone-woordvoerder Jan van der Aa liet ons weten, dat er vandaag geen carrier-update beschikbaar komt.

iPhone-bezitters kunnen voorlopig alleen van 4G profiteren als ze in de Randstad wonen. Vodafone laat weten: “Bij de uitrol van 4G maakt Vodafone gebruik van een combinatie van lage (800MHz) en hoge (1800MHz) frequenties. De lage frequenties realiseren een grote dekking, terwijl de hoge frequenties juist zorgen voor grote capaciteit en hoge snelheden in dichtbevolkte gebieden.” Apple zou dit probleem kunnen oplossen door de volgende generatie iPhone geschikt te maken voor het 800 MHz-netwerk, zodat je overal in Nederland straks bij alle grote providers terecht kunt.

Vodafone was al in maart 2013 begonnen met het testen van het 4G-netwerk in de Randstad. “Eind van de zomer kunnen consumenten gebruik maken van 4G”, beloofde Vodafone destijds.

Ook sneller 3G-netwerk

Vodafone heeft nog geen inmiddels een persbericht uitgestuurd om de uitrol van het 4G-netwerk aan te kondigen. Daarin laten ze ook weten dat het 3G-netwerk versneld zal worden. Veel klanten zullen de komende jaren nog gebruik maken van 3G-technologie. Alle data-abonnementen beschikken vanaf nu over de theoretische maximumsnelheid van tenminste 7,2 Mbps. vanaf 1 september kunnen prepaidklanten ook profiteren van de snelheidsverhoging. De verbetering in het netwerk is onderdeel van fase 2 van #FastForward, een programma om het netwerk geschikt te maken voor 4G-technologie en te verbeteren op het gebied van 2G- en 3G-technologie.

dekking 4g

Tipgever: @patjem

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 augustus 2013 om 14:55
Onderwerp
Categorie
Providers

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.