vluchtinfo-ios-9

Vluchtinformatie voortaan te raadplegen in iOS 9 en OS X El Capitan

In iOS 9 en El Capitan kun je standaard vluchtinformatie opvragen, zodra je een vluchtnummer intikt. Zo zie je precies of jouw vliegtuig vertraging heeft.

Apple gaat in iOS 9 en OS X El Capitan een nieuwe functie toevoegen: je kunt standaard vluchtinformatie raadplegen zodra je een vluchtnummer intikt. Je ziet de actuele vluchtstatus, de geplande vluchtroute en hoe laat de vlucht aankomt. Apple heeft de vluchtinformatie nog niet officieel aangekondigd en het staat ook niet in de releasenotes van de beta’s die tot nu toe zijn verschenen.

vluchtinfo-ios-9

Het systeem werkt met speciale data-detectors, die op basis van het vluchtnummer allerlei informatie kunnen opvragen. De functie werd bij toeval ontdekt door een Reddit-bezoeker en werkt al in de nieuwste beta’s van iOS 9 en OS X El Capitan. Overigens werd de functie in juni ook al ontdekt door ontwikkelaar Patrick Balestra, maar kreeg toen weinig aandacht. Het werkte destijds alleen in de Notitie-app; inmiddels blijkt het ook te werken in de Mail- en Berichten-app.

vluchtinfo-in-ios9

Vluchtinformatie ophalen in iOS 9

Het werkt als volgt: als je in een e-mail, notitie of iMessage-bericht een vluchtnummer intikt (bijvoorbeeld AZ604), dan herkent het besturingssysteem dit als een vluchtnummer. Het is vergelijkbaar met de manier waarop iOS met tijdsaanduidingen omgaat: schrijf je ‘dinsdag om 11:00 uur’ in een e-mailbericht, dan wordt dit automatisch herkend als een mogelijke afspraak die je in je agenda wilt zetten. Daarom wordt gesproken over data-detectors: het systeem herkent dat er bij een bepaalde term meer aan de hand is en dat het verwijst naar een datum of een vliegreis.

Onderstaande video laat zien hoe het werkt bij vluchtinformatie.

Zodra er een code aanwezig is, die op een vluchtnummer zou kunnen duiden (bijvoorbeeld ‘Delta #2182’), dan wordt de link blauw onderstreept en klikbaar. Druk je er een paar seconden op, dan haal je aanvullende vluchtinformatie op zoals vluchtstatus, vertrek- en aankomsttijd, terminal en een animatie van de vliegroute in Apple Maps. De vluchtstatus kan On Time, Early, Delayed of Landed zijn. Wil je nauwkeuriger weten hoe laat het vliegtuig opstijgt en landt, dan vind je onderin het scherm de exacte tijden.

In OS X El Capitan is deze informatie ook aanwezig. Daarvoor moet je met een rechtermuisklik aangeven dat je meer informatie wilt. De functie zal pas dit najaar officieel beschikbaar komen voor iedereen, als de definitieve versies van iOS 9 en OS X El Capitan te downloaden zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2015, 9:45
Categorie iOS
Onderwerpen el capitan, ios 9, vliegtuig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.