Vijf hints die we uit Apple’s uitnodiging voor 12 september kunnen afleiden

Er wordt online druk gespeculeerd over de uitnodiging voor Apple's evenement op 12 september 2012. Wij hebben de meest besproken theorieën op een rij gezet.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple event 12-5Apple verstuurde op dinsdag 4 september een uitnodiging naar de pers voor een speciaal evenement. Op de uitnodiging stond enkel de boodschap “It’s almost here”, met daaronder een grote twaalf en een in de schaduw verborgen vijf. Omdat de uitnodiging niet letterlijk vermeldt dat de iPhone besproken zal worden, wordt er online druk gespeculeerd. Wij hebben een paar van de populairste theorieën op rij gezet.

Apple staat erom bekend allerlei hints in hun uitnodigingen te verbergen. Zo viel uit de achtergrond van een vorige keynote nog af te leiden dat Apple een iPad met Retina-scherm ging aankondigen. De uitnodiging ‘Let’s Talk’ in 2011 resulteerde in de introductie van spraakassistent Siri. Wat valt er uit de huidige uitnodiging van 12 september af te leiden?

‘5’ staat voor iPhone 5

Prominent op de uitnodiging staat het cijfer ’12’. Dit getal werpt echter een schaduw, die er op zijn beurt uitziet als een ‘5’. Met alle geruchten over een nieuwe iPhone, lijkt het er op dat Apple hiermee hint naar de iPhone 5. Dit zou betekenen dat Apple de nieuwe iPhone ook daadwerkelijk de iPhone 5 zal noemen. Hier bestaat wel enige scepsis over, omdat de volgende iPhone eigenlijk de zesde generatie iPhone is. De iPhone 4S was immers de vijfde iPhone die op de markt verscheen.

Vijf jaar iPhone en iPod touch

iPhone 5Zowel de iPhone als iPod touch zijn dit jaar vijf jaar oud geworden. Apple zou het getal om die reden in de uitnodiging kunnen gebruiken, omdat tijdens het evenement dit jubileum als leidraad wordt gebruikt. Hierdoor zou Apple met het getal ‘5’ kunnen teasen, zonder dat de nieuwe iPhone ook echt de iPhone 5 zal heten.

Vijf verschillende producten

Apple kan het evenement ook gebruiken om het te hebben over vijf verschillende zaken. Het zou dan in de eerste plaats gaan over de iPhone 5 en iOS 6, maar mogelijk ook over de iPad mini en iPod. Als vijfde onderwerp zou de Mac aan bod kunnen komen. Of de iPad mini ook echt tussen het aanbod zit, moeten we nog zien: geruchten wijzen op een apart iPad mini-evenement in oktober. Daarbij kondigt Apple zelden op dit soort kleinere evenementen producten in meerdere categorieën aan.

Vijf functies in de iPhone 5

De iPhone 5 kan ook vijf nieuwe toevoegingen of verbeteringen bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 1. 4-inch scherm
 2. 4G-LTE antenne
 3. NFC-chip
 4. Nieuwe dockconnector
 5. Snellere A6-processor

Zit één van deze dingen niet in de nieuwe iPhone, dan zou Apple ook een iOS 6-functie uniek voor de iPhone 5 kunnen aanwijzen, zoals ook bij Siri in de iPhone 4S het geval was.

Vorm en kleur iPhone 5 of iPad mini

Apple invite schaduwstukDe volledige uitnodiging is zwart-wit. Dit kan een stijlkeuze zijn, maar Apple zou ook kunnen hinten naar de twee kleuren waarin de nieuwe iPhone beschikbaar zal zijn. De iPhone 4 en iPhone 4S waren ook in het zwart en wit verkrijgbaar. Daarnaast zijn er verschillende foto’s online verschenen, waarin mogelijke iPhone 5-onderdelen te zien zijn in zwarte en witte kleurtonen. Het gebruik van twee kleuren kan ook wijzen op de nieuwe iPhone-achterkant, die bestaat uit twee verschillende tonen.

Bovenin de schaduw van de vijf zit een kleine vertekening, op de plek tussen de 1 en 2. Dit lijkt in de eerste instantie een effectje om de valschaduw realistischer te doen ogen, maar de grootte van deze rechthoek kan ook meer vertellen. Dit kan dit bijvoorbeeld de vorm zijn van de iPhone 5, die dankzij een 4-inch display een stuk langwerpiger is. De schaduw zou ook de vorm kunnen zijn van de iPad mini die Apple mogelijk in ontwikkeling heeft. Dat laatste lijkt minder waarschijnlijk: geruchten wijzen er op dat de iPad mini in oktober een eigen evenement krijgt.

iphone_5_concept_anastasiadis

Absurde ideeën over de aankondiging

Natuurlijk is het leuk om nog een stap verder te gaan en allerlei absurde aannames uit de aankondiging af te leiden. Het laat zien hoeveel plezier de iPhone-fans hebben in het meeraden over alles wat Apple aangaat. Hier zijn een aantal ideeën die we in reacties voorbij zagen komen of die we zelf hebben bedacht:

 • De 5 staat voor de 5 kleuren, waarin de nieuwe iPhone verkrijgbaar zal zijn. De website iMore, die de datum van 12 september goed voorspelde en ook eerder al juiste voorspellingen deed, publiceerde een plaatje met een rode iPhone. Een geheime aanwijzing?
 • Simpel: er komt geen iPad mini, maar een iPod touch met 5-inch scherm.
 • De iPhone komt pas op 5 december in Nederland, met Sinterklaas dus. De nieuwe iPhone wordt van chocola en alle huidige iPhone-bezitters krijgen de nieuwe in hun schoen.
 • De nieuwe iPhone krijgt een 12:5 aspectratio. Een beetje vreemd, maar Apple moet iets verzinnen om innovatief te zijn.
 • De tekst ‘It’s almost here’ zou wijzen op de navigatiefuncties van TomTom.
 • De 5 wijst op het aantal maanden dat we moeten wachten voordat de iPhone in Nederland te koop is.
 • De 5 wijst erop dat Samsung vijf dagen later een compleet nieuwe Galaxy-smartphone gaat aankondigen.
 • Het aantal knoopjes dat openstaat bij het shirt van Apple-topman Craig Federighi, als hij de aankondiging doet.
 • Het is volgens Apple vijf voor twaalf, hoog tijd voor een nieuwe iPhone (eventuele verwijzingen naar een ondergang van de wereld op 12-12 2012 om 21:12 uur liggen misschien voor de hand, maar dat doemscenario is alweer van tafel).
 • Tim Cook gaat met vijf woorden de iPhone aankondigen: “This is the new iPhone”.
 • De naam APPLE bestaat uit vijf letters. Logisch dat Apple iets heeft met het cijfer 5.
 • Het aantal fysieke knoppen op de iPhone is 5.
 • De 5 staat voor iPod 5G.
 • De 5 en de 12 staan voor het aantal centimeters: de iPhone gaat 5 x 12 cm meten.
 • Het wordt een iPhone met 12-inch scherm en een 5-inch simkaart.
 • De ronding van de 5 wijst op nieuwe oordopjes.
 • Het cijfer 5 is op het plaatje een stuk groter dan de 12. Kortom: de iPhone 5 krijgt een groter scherm.
 • De iPhone 5 krijgt een 12 megapixel camera.
 • Het cijfer 12 stelt een klok voor. Apple gaat een iPod nano-achtig horloge uitbrengen.
 • De 12 staat voor 12 nieuwe talen in Siri.
 • Apple kondigt het vijfde iOS-product aan. Na de iPhone, iPod touch, iPad en Apple TV krijgen we de…?
 • De nieuwe iPhone gaat 5 dollar kosten.
 • En de uitsmijter: Apple gaat de iPhone met iOS 5 uitbrengen. De grootste verrassing van allemaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2012, 9:45
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.