Video-app Qik stopt in april 2014, video’s verdwijnen

De videodienst Qik stopt op 30 april 2014. Video's zullen verdwijnen en de app wordt weggehaald uit de App Store.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

qik-videobellenDe videobeldienst Qik gaat stoppen. Vanaf 30 april 2014 werkt de iPhone-app niet meer en zal de app verdwijnen uit de App Store. Sterker nog: video’s die je hebt geüpload naar Qik zullen zonder pardon worden gewist. We raden daarom aan om eventuele Qik-video’s die je nog hebt te downloaden naar je computer of naar Microsoft SkyDrive/OneDrive. De Qik-app staat al sinds 2009 in de App Store en was afkomstig uit het jailbreakcircuit. Het debuut in de App Store verliep moeizaam en er was concurrentie van Ustream en Fring.

Aanvankelijk liet Apple Qik niet eens toe in de App Store, omdat de toenmalige iPhone 3G geen video ondersteunde. Later kwam de concurrentie van Apple’s eigen FaceTime, dat het installeren van een aparte app overbodig maakte. Concurrenten Ustream en Fring (overigens heel verschillend van insteek) gingen ondertussen gewoon door en brachten onlangs nog updates uit.

Tegenwoordig zijn Skype (en dus ook Qik) onderdeel van Microsoft. Dat is ook meteen de reden waarom Qik ermee stopt: veel van de functies en videotechnologieën die Qik gebruikte zijn inmiddels overgeheveld naar Skype. Qik werd bij Microsoft slachtoffer van het overname-door-groot-bedrijf-syndroom. Sinds de overname door Skype had Qik toch al veel van zijn glans verloren.

qik-video

Video’s die zijn geüpload, gedeeld en geëmbed op websites zullen gaan verdwijnen. Helaas kan alleen de originele poster de video’s downloaden om voor het nageslacht te bewaren. Video’s van anderen kun je niet zomaar downloaden of bewaren via een andere optie: overzetten naar YouTube. Betalende gebruikers van Qik krijgen vanaf 30 april 2014 een deel van hun abonnementsbedrag terug. De Qik-app krijgt (wonderbaarlijk!) nog steeds een waardering van 4 sterren van Nederlandse gebruikers, maar de fanclub is inmiddels niet meer zo groot. De app kreeg de afgelopen twee jaar geen update meer.

Downloaden (voor een laatste blik op Qik): Qik (gratis, iPhone, iOS 4.1+)

Tipgever: Marco

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:25
Onderwerpen qik, video, videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.