Verschillende oordopjes en headsets voor iPhone op een rijtje

De oordopjes van Apple hebben over het algemeen geen goede reputatie. Maar wat is er zoal verkrijgbaar als je een andere headset zoekt, waarmee je ook nog kunt bellen?
Olivier Oost - · Laatst bijgewerkt:

dr dre beatsDe combinatie Apple en oordopjes heeft nou niet bepaald een goede naam. Veel mensen klagen over slecht zittende oortjes, die er vaak uitvallen en ook nog eens ‘blikkerig’ geluid geven. Maar als je dan op zoek gaat naar wat betere earphones voor je iPhone, het liefst met ingebouwde microfoon om gesprekken te kunnen voeren en met een paar knopjes om je muziek te beheren, blijkt dat er helemaal niet zo veel over te vinden is op het wereldwijde web. En dat terwijl er toch genoeg oordopjes op de markt zijn die de iPhone ondersteunen.

Bij de keuze voor oordopjes moet je met veel zaken rekening houden. Wil je in-ears, of wil je toch van die retro on-ears? Wat voor extra functionaliteit moeten de dopjes bieden? En dan ben je nog niet eens begonnen aan de keuze voor een merk en type. Daarom hieronder een vergelijking van vijf mogelijkheden, die het kiezen wat makkelijker moet maken.

V-ModaV-Moda
Een veelgehoord alternatief voor de meegeleverde iPhone-oortjes zijn de V-Moda Vibe Duo-doppen (review). Deze oortelefoontjes kosten zo’n honderd euro, maar met wat zoekwerk kun je ze voor zo’n zeventig euro op de kop tikken op bijvoorbeeld eBay. De V-Moda’s hebben een ingebouwde microfoon en een knopje om telefoongesprekken aan te nemen en het afspelen van muziek te controleren. Over het algemeen vinden recensenten de geluidskwaliteit zeer goed, dus de V-Moda lijkt op het eerste gezicht een goede keus. Een veelgenoemd nadeel bij in-ear oordopjes voor je telefoon is echter dat omgevingsgeluid zo goed wordt gefilterd, dat je jezelf niet meer hoort praten. Dit voelt erg onnatuurlijk aan, dus het is maar net de vraag of je hier aan kunt wennen.

ultimate_budsUltimate Buds
Ook de Ultimate Buds worden vaak getipt als vervanger voor de meegeleverde oortjes. Deze earphones, die tot zo’n 120 euro kosten, zijn eigenlijk oortelefoontjes van andere fabrikanten, die zijn geoptimaliseerd voor de iPhone. Je kunt kiezen voor de Future Sonics FS1 of de Etymotic ER6i. Beiden bieden volgens diverse reviews superieure geluidskwaliteit, maar hier hangt dan ook een prijskaartje aan. En ook hier geldt natuurlijk het eerdergenoemde nadeel van jezelf niet kunnen horen praten.

sennheiser flx 70 bluetooth headsetSennheiser
Wil je liever iets draadloos, dan is de Sennheiser FLX 70 Bluetooth Headset een goede keuze. Deze is voor 80 euro te koop in de Apple Store. De geluidskwaliteit hiervan schijnt wat minder te zijn, maar dit zie je dan ook terug in de prijs. Wel schijnt deze headset goed in het oor te zitten.


Bose
bose on earAls je liever voor retro gaat, kun je kiezen voor een gave on-ear hoofdtelefoon. Een goede keuze hiervoor is de Bose on-ear hoofdtelefoon met mic, ook gewoon te koop in de Apple Store. Met Bose haal je, volgens de ‘kenners’, premium geluid in huis, maar hier betaal je dan ook een premium prijs van 199 euro voor. Deze hoofdtelefoon heeft ook een ingebouwde microfoon, dus telefoongesprekken voeren is geen enkel probleem.


dr_dre beatsDr Dre
Als je echt een vette portemonnee hebt, is ook de Dr Dre’s Beats Headphones een optie. Deze kosten 349 euro in de Apple Store, en worden daar aangeboden als het mekka van de hoofdtelefoons. Uit recensies blijkt echter dat het zeker geen goddelijke keuze is: de Beats Headphones halen vaak niet hoger dan een acht. Een veelgehoord minpunt is de slechte ‘noise cancellation’, dus je hoort nog altijd veel omgevingsgeluid met deze hoofdtelefoons op. Ook het feit dat er batterijen in moeten die het niet langer uithouden dan een etmaal, scoort niet hoog bij recensenten. Hoewel een acht op zich natuurlijk een goed cijfer is, zul je je toch moeten afvragen of je de prijs er wel voor over hebt.

Hopelijk zie je weer wat beter de bomen in het earphone-bos na het lezen van dit artikel. Met vragen kun je natuurlijk altijd terecht op ons forum of in het artikel ‘Nuttig om te weten: Koptelefoon van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 maart 2010, 18:46
Categorieën Accessoires, iDevices
Onderwerpen accessoire, geluid, headset, ipod, oordopjes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.