Van Belgische bodem: visitekaartjes scannen met Snabiz

Snabiz is een nieuwe Belgische applicatie waarmee je visitekaartjes kunt scannen en via OCR kunt omzetten in leesbare tekst.

snabizDe Belgische ontwikkelaar Netwalk heeft één van de coolste nieuwe applicaties bij de App Store ingeleverd: Snabiz, de eerste applicatie die in staat is om tekstherkenning (OCR) te doen. Je kunt Snabiz bijvoorbeeld gebruiken om visitekaartjes te fotograferen, die daarna worden omgezet in leesbare tekst. De applicatie herkent velden (naam, e-mailadres, telefoonnummer) en biedt de mogelijkheid om die toe te voegen aan je adresboek. Je kunt ook een reeds gemaakte foto uit de camerarol gebruiken.

Er is eigenlijk maar één beperking aan deze toepassing en die ligt bij de iPhone zelf. De camera van de iPhone is niet in staat om macrofoto’s te maken. Daardoor ben je aangewezen op accessoires zoals de Griffin Clarifi of je zult vooraf met een normale digitale camera foto’s moeten maken van de visitekaartjes. Op beurzen doe ik dat eigenlijk al: in plaats van het meesleuren papier probeer ik zoveel mogelijk foto’s te maken van brochures en flyers waar ik iets mee wil doen. Alleen bij visitekaartjes is het nog niet gebruikelijk om te zeggen: “Hou maar, ik maak wel even een foto”. Misschien is hele probleem van visitekaartjes die zoekraken en die je moet overtypen volgend jaar al opgelost – als zelfs mijn schoonmoeder praat over poken is er blijkbaar iets groots gaande.

Maar ik dwaal af. Snabiz werd in november al bij de App Store ingeleverd en er ligt op dit moment een nieuwe versie bij Apple. Snabiz werkt als volgt: je maakt een foto en Snabiz herkent de tekstvelden. Het kan automatisch de velden taggen die worden herkend; zelf kun je aangeven welke van die velden je wilt importeren in je adresboek. Een uitgebreide instructie legt uit hoe het precies gaat.

De CameraSteady-functie zorgt ervoor dat je een scherpe foto kunt maken. Je krijgt een countdown van 3 seconden te zien voordat de foto daadwerkelijk wordt gemaakt. Snabiz gebruikt de Tesseract OCR-engine om de gefotografeerde tekst te herkennen. De herkenning kost ongeveer 15 seconden.

Het verwerken van de OCR duurt ongeveer 15 seconden.   Een visitekaartje zoals je die met de Iphone maakt.

Ontwikkelaar Tom Nys stuurde ons via ad-hoc distributie een testversie van Snabiz om het eens te proberen. Op de website van Netwalk is te zien hoe de herkenning bij een perfect gemaakte foto van een visitekaartje is gelukt. Bij mijn foto van matige kwaliteit, gemaakt door een Griffin Clarifi-lens (veel beter lukt niet op de iPhone) heeft de applicatie toch wat moeite om de gegevens te herkennen:

De herkenning is nog niet perfect.   Velden aanpassen.

Alle velden kun je achteraf bewerken en aan de juiste adresboekvelden toewijzen. Bij speels vormgegeven visitekaartjes met rare lettertypes zal dat nog een hele klus zijn.

Toch hopen we dat Snabiz zeer binnenkort in de App Store te krijgen is. Er zijn nog geen andere OCR-applicaties verkrijgbaar voor de iPhone en er zijn vast mensen die hier een nuttige toepassing voor weten.

Meer info: Netwalk en instructie

NB: Het gebruikte visitekaartje is vier jaar oud; het e-mailadres is lang geleden opgeheven en met het telefoonnummer kom je bij een wildvreemde persoon terecht. Dus doe geen moeite 😉

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2009, 12:23
Categorie Apps
Onderwerpen skyscanner, visitekaartje

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.