Trends op CES 2013: Lightning, huisautomatisering en start-ups

Op CES 2013 zullen we veel accessoires met Lightning-connector, huisautomatisering en kleinere start-ups zien. De consumentenelektronicabeurs in Las Vegas was voorheen het speelveld van Microsoft, HP en Dell.

pebble ces 2013Over een paar dagen gaat CES 2013 van start, de grootste consumentenelektronicabeurs in de VS. Uit de aankondigingen zijn al een aantal trends waar te nemen: grote jongens als Microsoft, HP, Dell en Nokia zijn afgehaakt. Bedrijven die wél iets aankondigen zijn veelal kleine, verrassende partijen zoals de makers van het Pebble-horloge. Zij hebben laten weten dat ze tijdens een persbijeenkomst op CES 2013 een grote aankondiging zullen doen. Via getpebble.com is de persbijeenkomst als livestream te volgen. Het is een goede ontwikkeling voor de CES. Terwijl grote bedrijven als Microsoft, Nokia en Nike afgelopen jaar hun tenten optuigden bij hippe start-upconferenties als SXSW, kiezen de kleinere start-ups nu juist voor de CES.

Toch komen we in de aankondigingen voor CES 2013 ook genoeg gevestigde namen tegen, zoals iHome. Deze fabrikant van speakers, koptelefoons en andere audio-accessoires heeft laten weten wat ze in 2013 op de CES laten zien. Het assortiment bestaat uit docks, wekkerradio’s, mini-speakers, boomboxes en headsets.

ihome lightningEen belangrijke ontwikkeling voor iHome is de invoering van de Lightning-connector. iHome gaat twee nieuwe docks uitbrengen, de iDL100 en iDL45, die zijn voorzien van een Lightning-connector. Deze zijn geschikt voor de iPhone 5, vierde generatie iPad, iPad mini en de nieuwste iPod touch. Er zit ook een usb-poort op voor het opladen van oudere iOS-apparaten, maar dan moet je wel zelf een kabel met 30-pins connector meebrengen. De $150 kostende iHome iDL100 heeft twee Lightning-aansluitingen en een auto-sync functie die de tijd van de stereo FM-klokradio afstemt op de tijd van je iOS-apparaat. De $100 kostende iHome iDL45 is qua functionaliteit gelijk maar heeft slechts één Lightning-dock en is wat compacter uitgevoerd. Beide apparaten tonen het tijdstip in grote retro-digitale cijfers op het frontje. Bij de overige aankondigingen vielen ons de iHome iB85 Bluetooth Foldable Headphones op. Die kosten $100 en lijken iHome’s variant van de Dr. Dre-headsets: ze zien er ongeveer hetzelfde uit en vouwen op ongeveer dezelfde manier op tot een compacter pakketje.

bose iiiWe verwachten dat er tijdens CES 2013 nog veel meer Lightning-accessoires te vinden zullen zijn. Bij de dagdeals op Nederlandse sites stromen de accessoires met Lightning-connector al binnen. Die zullen vooral te zien zijn in het China/Taiwan-paviljoen op de beurs, maar we verwachten ook veel Lightning-accessoires van bekende merken als Philips, Logitech, Sony en JBL.

Over grote namen gesproken: de CES was voorheen een beurs voor grote namen als Microsoft, Sony, Intel en HP. HP en Microsoft zijn dit jaar echter niet aanwezig op de CES en zullen ook niet hun traditionele keynotes verzorgen. Sony is wel aanwezig, maar minder prominent als voorgaande jaren. In 2013 zullen Samsung en Lenovo de grote namen zijn, naast een hoop kleinere bedrijven die meer moeite moeten doen om aandacht te krijgen. Grappig is dat Apple de afgelopen jaren dé ster van de CES was, zonder überhaupt aanwezig te zijn. De coördinatie van ‘het Apple-gebeuren’ heeft de website iLounge ook dit jaar weer op zich genomen. Het iLounge Pavilion op de CES zal in 2013 een recordoppervlak van 12.000 vierkante meters beslaan, met meer dan 500 exposanten. Jaar in jaar uit is het paviljoen gegroeid, met dit jaar accessoiremakers als JBL, Just Mobile en Scosche, hoesjesfabrikanten als Adonit, Griffin, Incipio en Speck en ontwikkelaars als Algoriddim en SEGA. Maar er zullen ook veel kleine bedrijven zijn, die dankzij crowdfunding (dé hit van 2012) in staat zijn geweest om hun eerste iOS-accessoire op de markt te brengen.

nest 2Nog een andere trend die we veel op CES 2013 zullen zien: huisautomatisering. Microsoft kaapte start-up R2 Studios naar verluid voor de neus van Apple weg. Maar Apple heeft zelf geen huisautomatiseringstak nodig om toch aanwezig te zijn in deze markt. Heel wat accessoiremakers zorgen ervoor dat je je de magnetron, lampen, thermostaat en andere apparatuur in huis via je iPhone kan bedienen. De vooraankondigingen van de CES maken duidelijk dat er koelkasten, beveiligingssystemen, douchesystemen en andere installaties met smartphonebediening te zien zullen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2013, 19:30
Categorie Accessoires
Onderwerpen ihome, lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.