Al 350.000 studieboeken uit iBookstore gedownload in 3 dagen

Er zijn al 350.000 studieboeken gedownload via de iBookstore van Apple. Ook is iBooks Author al 90.000 keer gedownload. Dat zegt een onderzoeksbureau op basis van tracking.

studieboekVorige week kondigde Apple een platform voor studieboeken in de iBookstore aan. Succesverhalen van studenten die betere cijfers halen dankzij de iPad zijn dan ook koren op de molen. Maar er is meer succes te melden: in drie dagen zijn er al 350.000 studieboeken gedownload uit de iBookstore. De cijfers zijn niet afkomstig van Apple zelf, maar van Global Equities Research, een bedrijf dat de verkoop van iBooks in de gaten houdt via een eigen trackingsysteem. Ook iBooks Author bleek een succes: de tool werd al 90.000 keer gedownload.

Voor uitgevers van studieboeken is het nieuwe platform aantrekkelijk: ze hoeven hun boeken niet meer via de boekhandels verkopen en voorkomen daardoor de distributiekosten en de marge die de boekhandels rekenen (in Nederland zo’n 40%, in de VS tussen de 33 en 35%). Rechtstreeks zakendoen met Apple heeft weliswaar nadelen, maar als je een paar tussenpartijen elimineert blijft er voor de auteur meer over. De kosten van een iBook-productie zijn volgens Global Equities Research ook nog eens zo’n 80 procent dan bij een gedrukt boek. En bovendien kun je als auteur elk jaar nieuwe boeken rechtstreeks aan de studenten verkopen. Dat levert elk jaar geld op, terwijl de auteurs in de oude situatie langer moesten wachten op inkomsten: scholen kochten slechts éénmaal per 5 jaar nieuwe schoolboeken, die meerdere jaren aan studenten werden uitgeleend. Maar het initiatief is niet alleen aantrekkelijk voor de boekenauteurs, ook voor Apple: “Dit is een recept voor Apple’s succes in de studieboekenindustrie”, zegt onderzoeker Trip Chowdhry.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2012, 13:42
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen Navigatie, studenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.