iPhone T-Mobile abonnement

T-Mobile verhoogt internetsnelheid met nieuwe LTE-techniek

T-Mobile gaat de techniek TD-LTE inschakelen in Nederland, om de downloadsnelheid van mobiel internet te verhogen. Ook nemen ze een extra frequentieband van 2600 MHz in gebruik.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

T-Mobile gaat in Nederland een nieuwe technologie inschakelen om mobiel internet te versnellen. Op het 4G-netwerk heeft de provider de 2600 MHz frequentieband in gebruik genomen, waarop TD-LTE zal worden ingeschakeld. Deze techniek legt meer nadruk op downloaden dan op uploaden van data.

iPhone T-Mobile abonnement

T-Mobile en TD-LTE

Met de ingebruikname van de 2600 MHz-frequentie heeft T-Mobile nu vier frequentiebanden in gebruik. Ook op de bestaande frequenties van 900, 1800 en 2100 MHz zullen aanpassingen worden gedaan; ze krijgen een snelheidsboost dankzij de inzet van de zogeheten 256 QAM-techniek. Daarmee kan het bedrijf op een slimmere manier meer data over dezelfde verbinding versturen. De capaciteit van het netwerk wordt daarmee vergroot, waardoor elke antenne een doorvoersnelheid tot 450 Mbps aankan. T-Mobile begint de uitrol in dichtbevolkte gebieden en zal eind van 2017 grotendeels klaar zijn. Op dat moment moet een groot deel van het T-Mobile-netwerk ondersteuning bieden voor TD-LTE op de nieuwe frequentie.

De TD-LTE-techniek (ook bekend als IMT-E Duplex Spacing) is bedoeld om verbindingen sneller en stabieler te maken, omdat er meer ruimte is voor downloads. Bij FDD-LTE zijn de bandbreedtes voor uploaden en downloaden gelijk, terwijl er in de praktijk veel meer behoefte is aan downloaden. T-Mobile zegt de eerste provider in Europa te zijn, die gebruik maakt van deze nieuwe technologie. Daarmee wil het Duitse bedrijf ook de basis leggen voor het 5G-netwerk, ook al worden momenteel alleen technieken gebruikt uit de 4G-standaard. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat er een werkend 5G-netwerk actief is.

Wat betekent het voor jou?
Als gebruiker hoef je niets te doen om gebruik te maken van de 2600 MHz-band (LTE-band 38). Dit is een frequentieband die standaard al wordt ondersteund op de iPhone 7, iPhone 6s, iPhone 6 en iPhone SE. Deze toestellen zijn ook geschikt voor de frequentiebanden die T-Mobile al langer ondersteunt, namelijk 900, 1800 en 2100 MHz.

Voor de iPhone 5s en iPhone 5c geldt een uitzondering: die ondersteunen alleen de 900, 1800 en 2100 MHz-band en dus niet de nieuwe 2600 MHz-frequentieband. Je kunt op deze toestellen dus niet profiteren van de hogere snelheid. Op deze pagina bij Apple kun je de frequenties zelf nakijken.

Voorzover wij konden nagaan is er geen providerupdate nodig om te profiteren van de nieuwe techniek, aangezien dit op de mast van de provider wordt geregeld en niet op het toestel zelf. Als een iPhone standaard al LTE-band 38 ondersteunt houdt dat in dat het met TD-LTE werkt, dus er zijn geen extra maatregelen nodig. Op dezelfde frequentie van 2600 MHz is ook de al langer gebruikte techniek FDD mogelijk, maar dan heet het LTE-band 7.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2017, 18:28
Categorie Providers
Onderwerpen 4g, lte, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.