T-Mobile schrapt mogelijk kwart Nederlandse banen vanwege tegenvallende resultaten

T-Mobile gaat mogelijk eenderde van de in totaal 1900 Nederlandse banen schrappen om de neergang van afnemende inkomsten te drukken.

T-MobileTelecomoperator T-Mobile gaat mogelijk een kwart van de in totaal 1900 Nederlandse banen schrappen. Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag. Ingewijden die anoniem wensten te blijven onthulden dit tegenover de krant. Hiermee is T-Mobile na KPN de tweede telecomoperator die haar strategie moet aanpassen om de problemen het hoofd te kunnen bieden. T-Mobile rapporteerde begin deze maand over het eerste kwartaal van 2011 een 5 procent lagere omzet en een winst die met bijna een vijfde inzakte. Volgens het bedrijf komen deze voort uit strenge tariefregulering door Nederland en Europa. Maar alles wijst erop dat de tegenvallende resultaten ook veroorzaakt worden door gratis chatdiensten, terwijl inkomsten uit bellen en sms’en afnemen.

Toen KPN begin dit jaar alle alarmbellen luidde over de afname van bellen en sms’en en toename van internetdiensten, deed T-Mobile nog alsof er niets aan de hand was. KPN besloot om vier- tot vijfduizend mensen te ontslaan en kondigde een extra vergoeding aan voor onbeperkt gebruik van VoIP en chat via het 3G-netwerk. Daarop maakte de telecomoperator deze maand bekend dat mobiel internet deze zomer duurder wordt. Ook gaat KPN VoIP-apps als Skype extra belasten. Het voornemen om ook voor chatapps zoals WhatsApp extra in rekening te brengen lijkt voorlopig van de baan.

T-Mobile wil vooralsnog geen onderscheid maken in het dataverkeer, maar noemde het eerder wel ‘onvermijdelijk’ dat mobiel internet duurder wordt. Het Financieele Dagblad weet te melden dat T-Mobile kampt met het verlies van diens status als exclusieve aanbieder van de iPhone. De loyaliteit van Nederlandse klanten zou onder druk staan sinds ook Vodafone en KPN het toestel mogen verkopen. Vodafone is vooralsnog de enige Nederlandse telecomoperator die wel overeind weet te blijven en nog geen structurele veranderingen heeft aangekondigd. Het mobiele datagebruik verdrievoudigde volgens de operator in 2010, terwijl de omzet 5,4 procent hoger uitkwam.

CEO Jens Schulte-Bockum van Vodafone stelt desondanks wel dat het huidige verdienmodel van telecomoperators ‘onhoudbaar’ is als de providers moeten blijven investeren in hun netwerk terwijl Apple en Google gratis dataverslindende diensten mogelijk maken. Hij pleit er dan ook voor dat fabrikanten van smartphones die gratis apps zoals WhatsApp en Skype faciliteren een deel van de kosten die operators maken voor hun rekening nemen. Eerder vandaag kon je op iPhoneclub al lezen over de uitspraken van CEO Stephane Richard van France Telecom. Die waarschuwde voor een ineenstorting van het mobiele netwerk en spreekt over een systeem dat uit balans is. De topman pleit evenals Schulte-Bockum voor nieuwe prijs- en verdienmodellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2011, 13:28
Categorie Providers
Onderwerpen bellen, dataverbruik, kpn, sms, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.