apple-swift-programmeertaal-op-mac

Swift 3.0 komt later dit jaar, niet compatibel met Swift 2.2

Swift 3.0 komt later in 2016 beschikbaar, maar zal niet compatible zijn met Swift 2.2, waarschuwt Apple. Het goede nieuws is dat cross-platform ontwikkelen makkelijker wordt.

Er is goed en slecht nieuws voor ontwikkelaars. Apple heeft aangekondigd dat Swift 3.0 later dit jaar beschikbaar zal komen. Het zal een grote update worden van Apple’s eigen programmeertaal, met fundamentele veranderingen in de taal zelf en de Swift Standard Library. Het slechte nieuws is dat het niet source compatible is met Swift 2.2.

apple-swift-programmeertaal-op-mac

Swift 3.0

Het nieuws is te lezen in een blogposting op de Swift-website. Daarin schrijft Apple-medewerker Ted Kremenek, Senior Manager of Source Languages bij Apple, dat de release eraan komt. De nieuwe versie van de programmeertaal bevat voor het eerst de Swift Package Manager, voor het ontwikkelen en distribueren tussen platformen. Swift 3.0 zal later dit jaar beschikbaar komen via de website en Xcode, waarschijnlijk ergens eind van het jaar.

Apple schrijft:

Swift 3.0 is expected to be released sometime in late 2016. In addition to its Swift.org release, Swift 3.0 will ship in a future version of Xcode.

De kans is groot dat Apple op de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2016 meer details onthult over Swift 3.0.

Swift: eigen programmeertaal

Swift is de eigen, open source programmeertaal van Apple. De taal is snel in populariteit gestegen, zo blijkt uit statistieken van GitHub. Maar Apple maakt er zelf nog nauwelijks gebruik van, zo bleek eerder dit jaar. Er blijkt in iOS 9.2 maar één app aanwezig die met Swift is gebouwd, namelijk de Calculator. Deze app is bijna volledig in Swift gemaakt, waarbij slechts 2 van de 22 classes geschreven zijn in Objective-C, de voorganger van Swift. Calculator blijkt een digitaal trapveldje te zijn voor Apple: ze gebruiken de app om allerlei zaken te proberen. Andere standaard-apps van iOS zijn nog gewoon in Objective-C geschreven. Wel heeft Apple Swift gebruikt voor de Apple Store Watch-app en delen van de WWDC-app, maar die zijn apps zijn optioneel te gebruiken. Volgens Apple’s softwarebaas Craig Federighi, gebruikt Apple Swift ook voor het Dock in OS X 10.11.

swift-programmeertaal-mac

Zelf met Swift aan de slag

Wil je Swift leren, dan kun je terecht bij de uitstekende gratis cursus van Stanford, die dit jaar weer in een nieuwe editie is verschenen. Ook als Swift later dit jaar wijzigt, heb je daarmee toch een waardevolle basis te pakken, om je eigen apps te ontwikkelen. Bovendien kun je nu al gewoon met Swift 2.2 aan de slag gaan en apps indienen bij Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2016, 10:20
Categorie Diensten
Onderwerpen developers, programmeren, swift

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.