Apple Snow Leopard

Update Snow Leopard fixt Mac App Store

Apple heeft een update voor OS X Snow Leopard uitgebracht, die een probleem met certificaten oplost. De update is vanaf vandaag beschikbaar in de Mac App Store.

Apple heeft een nieuwe update voor OS X 10.6 Snow Leopard uitgebracht. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een foutje omdat Snow Leopard al in 2009 verscheen. Maar Apple heeft er een duidelijk doel mee: het moet ervoor zorgen dat OS X Snow Leopard geschikt wordt voor het nieuwe beveiligingscertificaat dat Apple voor de Mac App Store gaat invoeren. Vanaf 14 februari geldt dit nieuwe certificaat dat ervoor zorgt dat oudere software nog steeds blijft werken.

Apple Snow Leopard

Update 27-01-2016: De update voor OS X Snow Leopard is vanaf nu beschikbaar voor alle Mac-gebruikers die Snow Leopard draaien. Je kunt de update downloaden in de Mac App Store.

Snow Leopard update

Het certificaat zorgt voor beveiliging van data van Apple Wallet, Safari-extensies, Safari-pushberichten en App Store-aankoopbewijzen. Hiervoor wordt de data gesigneerd met een certificaat dat is uitgegeven door een vertrouwde partij. In het geval van OS X zorgt de Apple Worldwide Developer Relations Certificate Authority voor de uitgifte van de certificaten die de ontwikkelaars moeten gebruiken. Daarmee weet je zeker dat je de software gebruikt die door Apple is gemaakt en niet door een kwaadwillende achteraf is aangepast, om bijvoorbeeld data te onderscheppen.

Snow Leopard op DVDHet huidige certificaat loopt binnenkort af, waardoor er een nieuw certificaat nodig was. Deze moeten ontwikkelaars vanaf 14 februari gaan gebruiken. Niet alle software zal problemen opleveren, maar voor de zekerheid raadt Apple aan dat alle ontwikkelaars het vernieuwde certificaat op hun ontwikkelsystemen en -servers installeren. Het gaat om apps voor iOS, Mac en Apple TV. Meer informatie vind je op deze pagina bij Apple.

Ook problemen bij oudere El Capitan-versies

Apple liep een paar maanden geleden tegen een probleem aan met certificaten, waardoor gebruikers sommige apps opnieuw moesten installeren. Het ging daarbij om gebruikers van El Capitan. Ook nu waarschuwt Apple nog dat gebruikers met El Capitan (OS X 10.11 en 10.11.1) een melding kunnen krijgen dat de app is beschadigd en dat deze opnieuw moet worden geïnstalleerd. Je kunt dit oplossen door de Mac te herstarten of door El Capitan te updaten naar de nieuwste versies (in OS X 10.11.2 en OS X 10.11.3 is het probleem opgelost).

Apps Mac-probleem

Bij mensen die nog OS X Snow Leopard (10.6.8) gebruiken zou er een probleem kunnen optreden: zij kunnen mogelijk geen nieuwe apps installeren of eerder gekochte apps opstarten, omdat het aankoopbewijs niet kan worden gevalideerd. Pas wanneer ze de update voor Snow Leopard installeren, loopt het weer gesmeerd. Apple beloofde in het hierboven genoemde document dat deze update in januari beschikbaar zou komen. Het feit dat er nu een beta klaarstaat, wijst erop dat Apple de update binnen een paar dagen inderdaad klaar heeft staan voor iedereen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 27 januari: De OS X Snow Leopard update is nu beschikbaar in de Mac App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2016, 19:59
Categorie Mac & macOS
Onderwerp snow leopard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.