SMS en mobiel internet op vakantie flink goedkoper

Het bellen, sms'en en dataverkeer wordt de komende zomer fors goedkoper. Het Europese parlement heeft ingestemd met een prijsverlaging.

iphone callEr wordt al geruime tijd gesproken over het goedkoper maken van de roamingtarieven. Vlak voor de zomervakantie heeft een grote meerderheid van het Europees Parlement nu de knoop doorgehakt: de nieuwe tarieven zijn goedgekeurd. Dit houdt in dat vanaf 1 juli de tarieven lager zullen zijn. Het versturen van een SMS kost vanaf die datum maximaal 11 eurocent. De groothandelsprijs voor dataroaming is vastgesteld op maximaal 1 euro per megabyte. De komende jaren zal deze prijs verder omlaag gaan: naar 80 eurocent in 2010 en 50 eurocent in 2011.

Om te voorkomen dat gebruikers met een torenhoge rekening worden opgescheept moeten ze bij een limietwaarden van 50 euro een waarschuwing krijgen om de verbinding te verbreken. Gebruikers kunnen eventueel zelf voor een hoger limietbedrag kiezen. Operators moeten de maatregel voor maar 2010 in werking stellen.

Het bellen tussen EU-landen wordt ook stapgewijs goedkoper: vanaf 1 juli komt het tarief op 43 eurocent per minuut te liggen. Een jaar later gaat het omlaag naar 39 eurocent en het daaropvolgende jaar naar 35 eurocent per minuut. Het ontvangen van gesprekken daalt naar 11 eurocent per minuut. Telefoonoperators worden bovendien verplicht om de grensoverschrijdende gesprekken vanaf de 31 seconde per losse seconde te factureren. Tot nu toe komt het vaak voor dat er per hele minuut wordt afgerekend.

De Europese Commissie had voorgesteld om de belkosten in 2012 nog verder te verlagen tot 34 eurocent per minuut. Maar daar ging het Europese Parlement niet mee accoord.

Via: Blog Jan Cremers (Europarlementariër)
Foto: CC Flickr Florin Hatmanu

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2009, 18:42
Categorie iDevices
Onderwerpen roaming, vakantie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.