‘Slim’ en sleutelloos fietsslot Lock8 behaalt Kickstarter-doel

Lock8 is een slim fietsslot met bijbehorende app. Het kickstarterproject heeft het benodigde doel behaald en gaat nu in productie.

lock8Kickstarterproject Lock8, een slim fietsslot met bijbehorende app, heeft het crowdfundingdoel van 50.000 pond behaald, met nog zes dagen te gaan. Daarnaast haalde Lock8 ook nog extra financiering van Horizon Ventures en Otto Capital binnen. Je kunt Lock8 ontgrendelen met een app in plaats van een sleutel. In het slot zelf zijn GPS-tracking, een alarm, een temperatuursensor en een accelerometer opgenomen. Het slot is bedoeld als vervanging voor sleutels en als veiligheidsalarm, maar ook als eenvoudige manier om je fiets te verhuren of uit te lenen.

Om een fiets met Lock8 op slot te zetten en te ontgrendelen gebruik je dus je iPhone, waarbij de communicatie via Bluetooth verloopt. Het is echter ook mogelijk om een virtuele sleutel te maken en deze aan anderen door te sturen. Zo zouden gebruikers fietsen kunnen verhuren of met anderen kunnen delen. Als de temperatuursensor en de accelerometer in het slot detecteren dat iemand een fiets probeert mee te nemen of het slot probeert door te zagen, laat het Lock8 slot een alarm van 120 decibel afgaan. Ook het doorknippen van de smart-cable zal een ear-pitching geluid uit het fietsslot ontlokken. Het slot weegt 450 gram en zal rond juli 2014 bij klanten worden bezorgd.

fiets

Een soortgelijk Kickstarter-initiatief voor een slim fietsslot is het hier eerder besproken Bitlock, een project vorige week het benodigde doel van 120.000 dollar behaalde. Beide initiatieven gebruiken smartphones in plaats van sleutels en beide systemen lenen zich voor het delen of verhuren van fietsen. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen, die erop neerkomen dat Lock8 (tijdelijk $149, daarna $200) uiteindelijk een geavanceerder apparaat is dan Bitlock ($129).

De batterij van Lock8 laadt bijvoorbeeld op door te fietsen en hoeft dus minder snel te worden vervangen. Daarnaast gebruikt het systeem van Lock8 niet alleen de GPS in een smartphone, maar heeft het fietsslot zelf ook een ingebouwd GPS-systeem. Die ingebouwde tracker kan erg handig zijn voor het verhuren en lokaliseren van een fiets, bijvoorbeeld wanneer hij gestolen is met het slot er nog aan. Daarnaast heeft de app van Lock8 een verhuursysteem, waarbij 90 procent van de opbrengsten naar de fietseigenaren zelf gaan. Bitlock (verzending in augustus 2014) heeft dan weer wel een activiteiten- en calorieëntracker, en Lock8 niet. In oktober won Lock8 de TechCrunch Disrupt Europe, een wedstrijd tussen Europese start-ups.

Kickstarterpagina Lock8 ($129, daarna $200, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2013, 10:12
Categorie Accessoires
Onderwerpen alarm, beveiliging, fietsen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.