samsung_gear-s2_classic

Samsung Gear S2-smartwatch gaat ook met iPhone samenwerken

De Samsung Gear S2 zal samenwerken met de iPhone, heeft de fabrikant beloofd. Je zult echter geen toegang hebben tot alle functies, zoals apps op je smartphone.

samsung_gear-s2_classicJe krijgt binnenkort nog meer vrijheid om je favoriete smartwatch te kiezen. Sinds een paar dagen kun je je Android Wear-horloges koppelen met de iPhone. Nu blijkt ook Samsung plannen te hebben om de Samsung Gear-smartwatches te laten samenwerken met de iPhone. De nieuwe Gear S2-smartwatch, die in oktober in de winkel ligt, kun je met iOS-apparaten koppelen. Dat heeft het Koreaanse bedrijf zelf bevestigd. Goedkoop is dit nieuwe klokje trouwens niet: voor de prijs van 349 euro voor het instapmodel kun je bijna een Apple Watch aanschaffen. Het duurdere model met lederen bandje kost 399 euro.

Deze prijzen liggen op hetzelfde niveau als die van de Samsung Gear S, die vorig jaar op de markt kwam. Samsung wil nog niet zeggen wanneer de ondersteuning voor iOS beschikbaar gaat komen.

samsung-gear-s2_design

Samsung Gear S2: niet meer alleen Samsung

De Samsung Gear S2 is geen Android Wear-horloge: het draait op het besturingssysteem Tizen. De bediening verloopt grotendeels via de ring (bezel) rondom het smartwatch-scherm. Door aan de ring te draaien kun je bijvoorbeeld door lijsten bladeren. Deze ring is Samsung’s antwoord op de digitale kroon van Apple.

samsung_gear-s2_kleurtjes

Voorheen had je voor een Samsung Gear-smartwatch ook een smartphone van Samsung nodig, maar dat gaat veranderen. Voor het eerst zal deze nieuwe Samsung-smartwatch ook te koppelen zijn met andere Android-toestellen van andere fabrikanten. Nu komt daar dus ook de iPhone bij.

‘If you can’t beat them…’
Ondersteuning bieden voor de iPhone is een aanpak die concurrenten van Apple graag toepassen om een groter marktaandeel te krijgen. Toen de verkoop van Windows-telefoons niet van de grond bleek te komen, koos Microsoft voor een tactiek om steeds meer apps en diensten voor iOS uit te brengen. BlackBerry bewandelde dezelfde weg: de hardware viel uit de gratie, waarna het bedrijf software ging ontwikkelen voor iOS. Samsung zit nu in een soortgelijk parket: de verkoop van smartphones loopt terug door hevige concurrentie van andere Aziatische fabrikanten en de verkoop van smartwatches komt niet van de grond. Ook al is Samsung al veel langer met smartwatches bezig, uiteindelijk komt de bulk van de verkopen bij Apple terecht.

samsung-gear-s2-zwart

Samsung Gear S2: een aanrader voor iOS-gebruikers?

Is zo’n Samsung Gear S2 nou het overwegen waard? Op zich heeft Samsung een aardig horloge gemaakt, die er in de luxe variant serieus uitziet. De ronde wijzerplaat doet meer aan een traditioneel horloge denken dan de vierkante behuizing van de Apple Watch. Alleen zul je wel moeten inleveren op gebruiksgemak. Samsung staat niet bekend om de kwaliteit van z’n software en vooral de ondersteuning van Samsung-vreemde besturingssystemen zoals OS X laat nogal te wensen over. Zelfs Google is er met Android Wear voor iOS nog niet in geslaagd om een goede gebruikerservaring te bieden. Ars Technica testte Android Wear in combinatie met de iPhone en concludeert ‘A hobbled, Google-centric smartwatch experience’. Apps voor Android-horloges werken nog niet in combinatie met iOS. Samsung zal net als Google, door alle beperkingen die Apple stelt, niet in staat zijn om alle functies aan te bieden. Uiteindelijk ben je beter af als je synchroniseert met een Samsung-toestel. Maar zelfs dan heb je beperkingen, want de Samsung Gear S2 met Tizen-besturingssysteem zal geen toegang hebben tot Android-apps.

Je zult dus moeten kiezen: meer keuze uit smartwatches, waarbij de gebruikerservaring en bediening misschien niet altijd goed is, of vasthouden aan de spullen van Apple, die wat minder keuze biedt en wat duurder is, maar wel zorgt dat alles goed werkt. Voor iedereen zal die afweging verschillend uitpakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2015, 17:23
Categorie Accessoires
Onderwerpen gear, samsung, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.