runkeeper-iphone

RunKeeper beperkter door iOS 8-locatiefuncties

Runkeeper is met de komst van iOS 8 beperkter dan eerst. Apple's nieuwe locatiefuncties zitten de app flink in de weg.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

runkeeper-iphoneApple heeft in iOS 8 nieuwe locatiefuncties geïntroduceerd. Hiermee kun je kiezen of apps ook in de achtergrond je locatie mogen gebruiken. Voor gebruikers lijkt dat goed nieuws, maar ontwikkelaars zijn er minder blij mee. De makers van RunKeeper hebben door deze verandering namelijk de functionaliteit van hun app moeten inperken.

Is een app aangepast voor locatiefuncties in iOS 8, dan heb je drie mogelijkheden: een app kan altijd je locatie gebruiken, alleen je locatie gebruiken als de app is opgestart of helemaal geen toegang krijgen tot je gps-data. In het artikel ‘iOS 8 uitgelicht: meer grip op locatiefuncties in apps‘ hebben we deze nieuwe opties uitgelegd. De functie leek tot nu toe vooral een positief effect te hebben: je kunt bijvoorbeeld Facebook alleen je locatie laten gebruiken als de app is opgestart, waardoor de app niet weet waar je bent terwijl je in andere apps zit. Dit heeft ook een positief effect op je iPhone-accu.

RunKeeper lijkt echter de dupe van deze locatiefuncties. In een gesprek met The Information vertelt RunKeeper productmanager Max Freiert dat zij hun app moesten inperken om je locatie in iOS 8 goed te gebruiken. In eerdere iOS-versies gebruikte RunKeeper altijd je locatie. Hierdoor kreeg je bijvoorbeeld een pushnotificatie als er vrienden aan het sporten waren. Met de komst van iOS 8 kan de ontwikkelaar er echter niet van uitgaan dat iedereen locatiedata op de achtergrond heeft ingeschakeld. De functie is daarom onbetrouwbaar en uit de app verwijderd. RunKeeper ondersteunt alleen nog maar locatiefuncties terwijl de app is opgestart.

Freiert beschrijft een probleem waar veel ontwikkelaars voor komen te staan: omdat gebruikers de vraag krijgen of een app ook in de achtergrond je locatie mag gebruiken, wordt het moeilijker om bepaalde functies te ondersteunen. In iOS 7 en eerder had een app onvoorwaardelijk toegang tot je locatie – mits je daar toestemming voor gaf. En daarmee hadden ontwikkelaars meer flexibiliteit bij het bedenken van locatiefuncties.

Lees ook: Vijf apps voor de 7 minuten workout op iPhone en iPad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2014, 13:30
Categorie Apps
Onderwerpen hardlopen, runkeeper

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.