RTL Gemist-webpagina van Jeffrey ook offline gehaald — hoe zit het juridisch?

Naast de RTL Gemist-applicatie 'Uitzending' is ook de aanbieder van een webapplicatie gedwongen om offline te gaan. Jurist Arnoud Engelfriet bespreekt of er wel sprake is van een overtreding.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

uitzending-rtlAfgelopen zondag kwam de betaalde applicatie Uitzending in de App Store, gemaakt door een Nederlandse student. Zoals je eerder kon lezen, was RTL niet blij met de applicatie, omdat er ‘oneigenlijk gebruik’ werd gemaakt van de content van RTL. Het leidde er uiteindelijk toe, dat de applicatie werd weggehaald uit de App Store. Je kon toen ook lezen over de website van Jeffrey Kuiken, waarmee je dezelfde programma’s op je iPhone kon bekijken – gratis. Maar ook Jeffrey kreeg bericht van RTL.

RTL sommeerde Jeffrey om de functionaliteit van de website, namelijk het bekijken van een archief van eerder uitgezonden tv-programma’s van RTL, uit te schakelen. Op de site staat nu tekst en uitleg waarom de webpagina niet meer te bekijken is. Jeffrey mag geen tekst uit de e-mail citeren, maar het komt erop neer dat hij merknamen gebruikte op de website en in het webadres, programma’s én iPhone-applicaties aanbood. Dat laatste is overigens niet het geval: Jeffrey bood alleen een website aan, waar je een webclip van kunt maken.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet bespreekt op zijn blog of het aanbieden van linkjes naar RTL-programma’s is toegestaan. De streams worden niet gekopieerd of opnieuw uitgezonden, alle content komt uit de originele bron, namelijk de server van RTL. Engelfriet vraagt zich af of deze variant op embedded linken wel een inbreuk op auteursrechten is. Overigens is onduidelijk wie met de ter, ‘auteursrechtschending’ op de proppen is gekomen, want de geciteerde RTL-woordvoerder heeft het alleen over ‘oneigenlijk gebruik’. Engelfriet geeft wel aan dat het aanbieden onrechtmatig zou kunnen zijn, omdat RTL geld misloopt. Als je via de officiële dienst de streams wilt bekijken (op de manier zoals op de iPhone is bedoeld) moet je namelijk betalen. Dat RTL dezelfde streams ook gratis aanbiedt voor iPad-gebruikers is een ander verhaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2011, 9:34
Categorie Achtergrond
Onderwerp televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.