Styletap PalmOS-emulator – PalmOS-programma’s draaien op je iPhone (jailbreak) (Review)

Review van de Styletap PalmOS-emulator. Hiermee is het mogelijk om oude PalmOS-applicaties te draaien op je iPhone.
Karel Tsang - · Laatst bijgewerkt:

Ben jij iemand die vroeger een PDA of smartphone met het PalmOS-besturingssysteem gebruikte en mis je die goede ouwe tijd een beetje? Voor degenen die nu dagelijks met een iPhone werken, maar toch iets met hun collectie PalmOS-applicaties wil doen, is nu Styletap beschikbaar. Hiermee kun je PalmOS-applicaties van weleer op je iPhone draaien.

PalmOS, da’s lang geleden…

Apple Newton links, PalmOS rechtsWaar Apple met de Message Pad en het Newton-platform begin jaren ’90 van de vorige eeuw faalde om een bruikbare handheld af te leveren bij het grote publiek, lukte het Palm enkele jaren later wel. De wereld maakte in 1996 voor het eerst kennis met het PalmOS-besturingssysteem, draaiend op de Palm Pilot handheld. De kracht van het platform lag nooit zozeer bij de hardware, maar meer bij de software. De hele hype rond apps die je tegenwoordig bij de iPhone ziet, heeft zich in verkleinde vorm al eens eerder afgespeeld bij het PalmOS.

Op het hoogtepunt konden PalmOS-gebruikers opscheppen dat er ‘maar liefst 30.000 applicaties’ voor het platform beschikbaar waren. Een zeer respectabel aantal voor die tijd, en je had dan zeker meer keuze dan je buurman met die trage PocketPC van Microsoft. Zou het niet leuk zijn om die oude PalmOS-applicaties nog te kunnen draaien op je iPhone?

Te downloaden in Cydia

CydiaJe hoeft niet meteen in de App Store te gaan kijken, want Styletap is slechts via Cydia te krijgen. Derhalve is het alleen te installeren op een gejailbreakte iPhone. Styletap levert uitgebreide instructies over hoe je na het toevoegen van hun eigen repository in Cydia het programma voor je iPhone kunt downloaden en installeren. De applicatie kent een 14-daagse gratis trial, waarna je maar liefst $49.95 moet betalen om het onbeperkt te mogen gebruiken.

Uiterlijk en gebruik

Styletap: PalmOS LauncherEenmaal geïnstalleerd worden we na het lanceren van de Styletap-applicatie begroet met de bekende interface van de PalmOS-launcher. Wat meteen opvalt, is dat Styletap ervoor gekozen heeft het bij een standaard 320×320 scherm te houden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Palm’s laatste PalmOS-toestel, de Palm Centro. De onderste 320×160 pixels van het scherm van je iPhone biedt plek aan de standaard navigatietoetsen voor een Palm: een virtuele D-Pad, en vier programmeerbare hardbuttons. Daarnaast vinden we een menu-knop, een knop om in te zoomen (waardoor het beeld in de emulator 160×160 wordt) en een ‘quit’-knop, die fungeert als een knop waarmee je steeds kunt terugkeren in het laatste scherm. Tevens is er knop waarmee je het virtuele toetsenbordje kan tonen of verbergen.

Er zijn al enkele applicaties voorgeïnstalleerd. We zien onder meer het notitie/alarmprogramma Diddlebug, de bestandsbeheerder Filez en HandyShpr, waarmee je boodschappenlijstjes kunt maken. Maar Styletap wil je uiteraard juist gebruiken om je eigen favoriete PalmOS-applicaties te draaien, dus tijd om te kijken wát er nu precies goed of niet goed draait met Styletap.

PalmOS-applicaties draaien in Styletap

Web Tools: bestanden overhevelen naar de PalmHet installeren van Palm-bestanden (.prc en .pdb) op de iPhone gaat niet via het oude Hotsync, maar via Styletap’s meegeleverde Web Tools en Wi-Fi. Web Tools is een op SSH HTML-bestandsoverdracht gebaseerd programma dat je inschakelt op je iPhone binnen Styletap, waarna je via de browser van je desktop (en na invoering van het netwerkadres van je iPhone) via Wi-Fi bestanden kunt uitwisselen. Styletap ondersteunt ook bestandsoverdrachten het vinden van andere devices via Apple’s Bonjour-service.

Styletap biedt tevens de mogelijkheid om een geheugenkaartje te emuleren binnen het geheugen van de iPhone. Zo kun je ook bestanden met een andere extensie dan .prc of .pdb opslaan. Daarnaast kunnen de programma’s binnen Styletap gebruik maken van de internetconnectie (GPRS/Wi-Fi) van de iPhone.

Hieronder volgt een overzicht van bekende PalmOS-applicaties die uitgetest zijn in Styletap.

Productiviteit
Veel doorgewinterde PalmOS-veteranen zullen met weemoed terugdenken aan de krachtige Personal Information Management-applicaties waar Palm om bekend stond. De populaire titel DateBk6 doet het prima in Styletap. En zolang je in Styletap blijft, kun je zelfs een alarm laten afgaan om je te waarschuwen dat je een afspraak hebt. Hier heb je helaas dus weinig aan zodra je Styletap afsluit. De outliner Bonsai doet het ook in Styletap. Handig als je genestelde lijstjes wil maken wanneer je een groot project aan het plannen bent. Ook woordenboeken als Proporta English Dictionary draaien probleemloos in Styletap.

Office
Wellicht de meest interessante titel die geschikt lijkt te zijn voor Styletap is de Office Suite Documents to Go van Dataviz. Hier is versie 8 gebruikt. Je kunt zowel ongeconverteerde Word- als Excel-bestanden (.doc en .xls) aanmaken, die naderhand ook op de desktop te openen zijn. Tevens is het gelukt om een groot Excel-bestand vanaf de desktop te importeren naar Documents to Go. Helaas is er totaal geen mogelijkheid om deze bestanden bijvoorbeeld uit te wisselen met bijvoorbeeld de mailapplicatie, waardoor het in de praktijk weinig nut heeft.

Games
Als de iPhone in één ding beter zou zijn dan Palm, dan moet het wel games zijn. Kun je echter niet zonder een potje Bike or Die, dan moet ik je teleurstellen, want hoewel Bike or Die geen foutmeldingen geeft in Styletap, zijn de beelden erg schokkerig en is het niet speelbaar. Hoe anders is dat bij het populaire Bejeweled 2: de geluidseffecten zijn allemaal aanwezig en de gameplay is redelijk te noemen. Nee, neem dan de échte Palm klassieker Space Trader van de Nederlandse programmeur Pieter Spronck. Deze doet het foutloos.

… maar het werkt niet altijd
Bij het testen van het vrij uitgebreide spel Microquad en de multimediaplayer TCPMP verscheen er een foutmelding. Blijkbaar kan de emulator het niet aan, wanneer er wat geavanceerdere programma’s gedraaid worden.

Helaas is niet met zekerheid te voorspellen welke programma’s het wel doen of niet, en kan dit alleen uitgevonden worden door het uit te proberen.

Conclusie

Styletap is gezien de absurd hoge prijs van $49,95 alleen interessant voor degenen die echt staan te springen om hun oude, ooit voor een hoge prijs gekochte PalmOS-applicaties te kunnen draaien op hun iPhone. Het lijkt mij handiger en goedkoper om een tweedehands Palm aan te schaffen en dan daarop al je applicaties te draaien. Helaas doen lang niet alle programma’s het op Styletap, waardoor je in de trialperiode goed moet testen of de programma’s die je wil draaien het ook daadwerkelijk doen. Daarnaast is er totaal geen informatieoverdracht tussen de gegevens in Styletap en de rest van de iPhone mogelijk.

Styletap is er voor degenen met nostalgie naar het verleden. Alle anderen kunnen dit programma voor de lol gratis uitproberen met de trial, maar veel meerwaarde voor de moderne iPhone-gebruiker zit er niet in.

Info: Styletap for iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2010, 13:43
Categorie Jailbreak
Onderwerpen emulator, palm, palmos, styletap

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.