Record: Nieuwjaarsdag 1 januari 2017 was drukste dag in de App Store ooit

Nieuwjaarsdag 1 januari 2017 was de drukste dag in de App Store ooit, maakte Apple-topman Phil Schiller bekend. Ook werd in december 2016 weer een record geboekt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Het gaat goed met de App Store. Apple boekte op 1 januari 2017 al meteen een nieuw record: op één dag werd maar liefst $240 miljoen aan apps verkocht, zo maakte topman Phil Schiller bekend via een persbericht. In deze onverwachte voortgangsrapportage onthulde Schiller nog meer cijfers, waaruit blijkt dat het ook in 2016 voor de wind ging in de App Store. Apple keerde maar liefst $20 miljard uit aan ontwikkelaars, een groei van 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.


App Store met iMac

Dat er juist op 1 januari een record werd gebroken heeft wellicht te maken met goede voornemens. Mensen installeerde apps om hun gewicht of gewoontes voortaan beter bij te houden. Volgens Phil Schiller, die bij Apple verantwoordelijk is voor wereldwijde marketing, was december ook een topmaand. De inkomsten waren afkomstig van in-app aankopen, betaalde apps en abonnementen binnen apps. De belangrijkste markten voor de App Store zijn de VS, Verenigd Koninkrijk, Japan en China. In China werd zo’n 90% groei gerealiseerd ten opzichte van 2015. Waar Schiller echter niet op wilde reageren is de vraag waarom Apple de New York Times-app uit de Chinese App Store heeft weggehaald.

2,2 miljoen apps in de App Store

Er staan nu 2,2 miljoen apps in de App Store en 21.000 iMessage-apps, maakte Schiller bekend. Zoals te verwachten was Pokémon Go de meest gedownloade app van het jaar. In het lijstje van apps die het meeste opbrachten staat Pokémon Go op nummer vijf. Super Mario Run schreef ook geschiedenis, met meer dan 40 miljoen downloads binnen vier dagen na de release. Deze app is wereldwijd het meest gedownload tijdens de kerst en op nieuwjaarsdag.

Veranderingen in de App Store
Sinds Schiller de baas is over de App Store zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. Sinds september is het voor ontwikkelaars mogelijk om abonnementen aan te bieden voor elk type app, dus niet alleen games en tijdschriften. Ook hoeven appmakers die gebruikers voor langere tijd weten vast te houden met een abonnement een lager percentage af te dragen. In plaats van 30% wordt de afdracht aan Apple verlaagd naar 15%. Apple introduceerde afgelopen september ook zoekadvertenties, die het volgens Schiller goed doen. De conversieratio ligt volgens Schiller boven de 50%.

In november 2016 boekte Apple een maandrecord, maar daarbij werden geen cijfers genoemd. In december werd het record echter alweer gebroken, zo maakt het bedrijf nu bekend. Deze keer geeft Apple wel een cijfer: het gaat om $3 miljard verkopen in één maand tijd. De meeste inkomsten zijn afkomstig van games. Wat we echter niet weten is hoe de inkomsten zijn verdeeld tussen iOS, macOS, tvOS en watchOS.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 4 reacties

  1. Ik vind de abonnementen een slechte zet. Veel apps die ik gebruik hebben nu een abonnement voor pro-features. Sommige hebben zelfs de eerder gekochte pro-features afgenomen zodat ik er weer voor kan betalen.
    Ik rate die apps maar op 1 ster en vervang ze.
    Als je al die abonnementen moet afsluiten ben je nogal wat geld elke maand kwijt én ben je de functionaliteit kwijt als je stopt met betalen…

  2. @Cloverfield: Eerlijk gezegd begrijp ik niet wat het bestaansrecht van een app is als je er maar een keer een luttel bedrag voor betaald. Voor serieuze apps moet je dan of bij aanschaf een reeel bedrag voor betalen, of een periodieke vergoeding, maar dan wel met recht op gratis updates. Je verwacht toch ook een serieuze ontwikkeling van een app. En liever wat meer geld, dan steeds de privacy policy uit te moeten spitten om er achter te komen dat ze weer allerlei zaken van mij breed mogen benutten

  3. Origineel geplaatst door Henk van der Veen
    @Cloverfield: Eerlijk gezegd begrijp ik niet wat het bestaansrecht van een app is als je er maar een keer een luttel bedrag voor betaald. Voor serieuze apps moet je dan of bij aanschaf een reeel bedrag voor betalen, of een periodieke vergoeding, maar dan wel met recht op gratis updates. Je verwacht toch ook een serieuze ontwikkeling van een app. En liever wat meer geld, dan steeds de privacy policy uit te moeten spitten om er achter te komen dat ze weer allerlei zaken van mij breed mogen benutten

    Je verhaal slaat echt als een l*l op een drumstel. Ik lees gekke dingen soms, maar jij slaat de plank der planken behoorlijk mis. En das knap.

    Cloverfield heeft een heel goed punt. Als jij bijvoorbeeld als early bird een app koopt zodat de maker kan doorontwikkelen, dan is het gewoon asociaal om daarna over te gaan op abonnementen.
    En al helemaal niet bij mensen die je app hebben geholpen tot wat het nu is. Makers zien geld, worden geldwolven.

    En die policy veranderen ze, al heb je 200 abonnementen en betaal je 18 miljoen per maand. Ook jou naaien ze als het ze uitkomt.

  4. Mooie cijfers, de AppStore is toch wel een beetje de kracht van apple