Samsung Gear S3 in een boot

Samsung Gear-smartwatches werken binnenkort met iPhone-app

De Samsung Gear S2 en S3 zijn binnenkort geschikt voor iOS. Zijn de ronde smartwatches van Samsung een optie voor mensen die een ander horloge zoeken? Wij zochten het uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op het gebied van smartwatches heb je tegenwoordig steeds meer keuze. Pebble is weliswaar afgevallen, maar het is echt niet zo dat je als Apple-gebruiker vast zit aan een Apple Watch. Binnenkort komt daar nog twee extra opties bij: de Samsung Gear S2 en Gear S3. Deze smartwatch-modellen van Samsung krijgen namelijk een iPhone-app waarmee je de functies kunt bedienen.

Update 8 januari: de Gear-apps zijn nu te downloaden uit de App Store.

Samsung Gear S3 interface

Samsung Gear S2 en Gear S3 werkt met iOS

Samsung was altijd al van plan om ondersteuning voor iOS aan te bieden voor de smwartwatches die de maken. Het werkt vanaf de iPhone 5 en met minimaal iOS 9. De koppeling verloopt via Bluetooth. Het wachten is nu op het moment dat Samsung de app definitief vrijgeeft, want ze zijn op het laatste moment nog tegen een probleem aangelopen.

Is het wat, zo’n rond horloge van Samsung? We keken alvast naar de specs. Alle foto’s in dit artikel tonen trouwens de S3, behalve de foto van de S2 hieronder.

Samsung Gear S2: twee versies

De Samsung Gear S2 is de tweede generatie van de Gear S en verscheen in het najaar van 2015 op de markt. Het model werkt op Tizen OS, het Linux-gebaseerde besturingssysteem en was aanvankelijk alleen met Galaxy-telefoons te gebruiken. Inmiddels werkt het ook met Android-toestellen en binnenkort dus ook met iOS. Het 1,2-inch AMOLED-scherm heeft een resolutie van 360 bij 360 pixels, waardoor alles er lekker scherp uitziet.

Samsung Gear S2

Je kunt kiezen uit twee modellen: de Gear S2 en de Gear S2 Classic, waarbij de laatstgenoemde te herkennen is aan de zwarte afwerking en de lederen band. Beide modellen zijn stof- en waterbestendig en hebben verwisselbare horlogebandjes. Er zit ook een hartslagmeter in. De batterij gaat 2 tot 3 dagen mee. Je bedient het horloge via het touchscreen of door te draaien aan de ring rondom het scherm. Er is 4GB opslaggeheugen aanwezig. De prijs ligt rond de €300, terwijl je voor de speciale BALR-editie rond de €280 kwijt bent.

Samsung Gear S3 in een boot

Samsung Gear S3: rond Tizen-horloge

De Samsung Gear S3 is de opvolger van de Gear S2 en verscheen in de zomer van 2016. Het grootste verschil is dat er GPS in zit voor sporters en en dat de toestellen iets forser zijn geworden. Ook deze toestellen draaien op Tizen OS, waardoor het aanvankelijk alleen met Galaxy-telefoons te gebruiken was. Ook van dit model zijn twee versies beschikbaar: de iets stoerdere Gear S3 Frontier en de Gear S3 Classic. De Classic heeft een wat minimalistischer, analoog uiterlijk en is meer bedoeld voor op kantoor dan voor in de sportschool. Beide modellen kosten rond de €400 bij winkels zoals Coolblue en Media Markt, dus dat scheelt niet zoveel met de Apple Watch.

Samsung Gear S3 met boeken

De Gear S3 heeft een rond 1,3-inch AMOLED-scherm en opnieuw 4GB intern geheugen. Net als bij de Gear S2 zit er een 1GHz dualcore-processor in.

Samsung Gear S3 autostuur

iPhone koppelen met Samsung Gear S2 en S3

Je koppelt de iPhone via Bluetooth met de Samsung Gear-smartwatch. Hiervoor gebruik je de speciale app, die binnenkort in de App Store zal verschijnen. De app synchroniseert belangrijke data tussen het horloge en de iPhone, maar gaat daarbij wel een stuk minder ver dan de Apple Watch. Je kunt vooral notificaties ontvangen, muziek bedienen en de instellingen van het horloge aanpassen. Apps die nauw met elkaar samenwerken zoals Apple met Handoff heeft geregeld, hoef je echter niet te verwachten. Wat dat betreft is de ervaring te vergelijken met smartwatches met Android Wear: je kunt wel notificaties ontvangen, maar Apple verbiedt diepgaande integratie.

Samsung Gear S3 sportvrouw

Tizen wordt vooral geassocieerd met Samsung, maar zij zijn geen eigenaar van het besturingssysteem. Het wordt ontwikkeld binnen de Linux Foundation, dat het in licentie geeft aan diverse fabrikanten. Kijk je naar de producten die tot nu toe met Tizen OS zijn verschenen, dan gaat het vooral om spullen van Samsung. Samsung kreeg op zich veel positieve reacties over het ronde design en de bediening via de draaibare rand rondom het scherm, maar het horloge verkocht minder goed dan de Apple Watch. Wellicht komt daar nu verandering in, nu de iOS-gebruikers zich massaal op de Samsung Gear kunnen storten. Uit een poll die we een jaar geleden uitvoerden blijkt echter dat Android Wear en Samsung Gear samen goed zijn voor maar een paar procent van de horlogedragende iCulture-lezers.

samsung_gear-s2_classic

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 08 januari: De apps zijn nu beschikbaar, daarom een verwijzing naar ons nieuwste artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2017, 15:05
Categorie Accessoires
Onderwerpen samsung, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.