Rabobank demonstreert contactloos betalen: iPhone met NFC-sticker

De Rabobank demonstreert op Emerce eDay contactloos betalen met je telefoon. Omdat de meeste telefoons geen NFC-chip hebben zijn er stickers, die je binnenin je telefoon kunt plakken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

contactloos betalenOp Emerce eDay demonstreert de Rabobank een nieuwe dienst: Cashless Betalen. Je hoeft niet te wachten tot fabrikanten een NFC-chip in je telefoon inbouwen, maar kunt nu al contactloos betalen door een sticker op je telefoon te plakken. Over een paar maanden kun je in de supermarkten, in de bedrijfskantine of op school al betalen, zonder een portemonnee op zak. Wil je het strakke uiterlijk van je telefoon niet ruïneren met een sticker, dan is het mogelijk om de sticker met NFC-chip aan de binnenkant te plakken, bijvoorbeeld op de batterij.

Zelfs bij de iPhone 4 is dat mogelijk, aldus Gertjan Rösken van Rabobank. Door twee schroefjes aan de onderkant van de iPhone te verwijderen kun je de glasplaat aan de achterkant redelijk makkelijk losmaken, om vervolgens de sticker aan de binnenkant van de behuizing of op de batterij te plakken (op eigen risico). Op Emerce eDay deelt de Rabobank de stickers uit, waarbij gebruikers meteen een tegoed van 1 euro krijgen, genoeg om een ijsje te kopen in de stand.

sticker rabobankDe drie grote operators (T-Mobile, Vodafone en KPN) doen mee aan een initiatief om NFC-chips in mobiele telefoons te integreren. Ook de drie grote banken (ING, ABN Amro en Rabobank) zijn erbij betrokken. Het was natuurlijk al langer mogelijk om contactloos te betalen met sommige Nokia-telefoons, maar de chips in die telefoons voldoen volgens Rösken niet aan de internationale standaard, waar het initiatief van de banken en operators wel aan voldoet.

Toepassingen zijn te vinden bij bedrijfsrestaurants, sportverenigingen, scholen en zorginstellingen. Daarbij wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van een toegangskaart of clubkaart, maar die moet je maar net op zak hebben. Een (willekeurig) voorbeeld is dat je bij supermarkten zoals Albert Heijn je boodschappen supersnel kunt afrekenen.

De Rabobank neemt alvast het voortouw met een sticker-oplossing. Deze heeft een afmeting van ca. 3 x 4 centimeter (zie afbeelding hierboven) en heeft een verwaarloosbare dikte. Mocht je in bezit komen van zo’n betaalsticker met NFC-chip, dan kun je deze via de website cashlessbetalen.nl koppelen aan je mobiele nummer. Een eventueel tegoed dat je op Rabo SMS Bankieren hebt staan, wordt dan meteen toegevoegd. Op de beursvloer moet je je telefoon (voorzien van de sticker) op een plastic blokje ter grootte van een spel kaarten leggen om je tegoed te kunnen uitlezen. De werking is te vergelijken met de OV-chipkaart: je houdt de telefoon vlakbij een sensor en de chip wordt zonder direct contact uitgelezen. De telefoon moet wel vlakbij de chip zijn, om te voorkomen dat je per ongeluk iets koopt.

Komt er ooit een NFC-chip in de iPhone zelf? Die kans is wel aanwezig, want Apple heeft al NFC-experts in dienst genomen.

cashless
Via een terminal kun je op de beursvloer kijken hoeveel tegoed je hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2010, 16:33
Categorie iDevices
Onderwerpen betalen, financieel, rabobank

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.