Politie onderzoekt verlies en diefstal van iPhone-prototype

De politie van Santa Clara gaat het verloren iPhone-prototype onderzoeken. Gizmodo kocht het prototype van iemand die de iPhone in een bar had gevonden. Maar mag dat wel?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone diefstalEen taskforce van de politie in Santa Clara County gaat onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd rondom het zoekgeraakte iPhone-prototype. Gizmodo betaalde $5.000 voor het toestel, waarvan ze na een eerste inspectie konden vermoeden dat het om een echt Apple-product ging. Het zou dan om heling kunnen gaan, omdat Gizmodo wist dat het toestel niet door de rechtmatige eigenaar werd verkocht. De verkoper beweerde de iPhone namelijk in een bar te hebben gevonden.

Jurist Lauren Hirsch heeft gekeken in hoeverre er nu sprake is van een strafbaar feit en in hoeverre Apple een claim kan neerleggen bij Gizmodo wegens het lekken van handelsgeheimen. Om precies te weten hoe het zit zou je de lokale wetgeving in Californië moeten kennen. Ook is het maar goed dat de iPhone in de staat Californië is gebleven, want anders dreigde er voor Gizmodo ook nog een federale claim.

Volgens de wetgeving in Californië ben je strafbaar voor diefstal als je iets vindt, weet wie de vermoedelijke eigenaar is, maar toch besluit om het zelf te houden. Bij objecten die meer dan $400 kosten is er sprake van ‘grand theft‘, met navenant hogere straffen. Koop je zo’n object terwijl je weet dat het niet op legale wijze is verkregen, dan loop je kans op gevangenisstraf tot één jaar. In de First Amendment (onderdeel van de Bill of Rights) staat wel iets over persvrijheid en het recht van de media om vertrouwelijke informatie openbaar te maken, maar het kopen en verkopen van gestolen spullen wordt nog steeds gezien als een crimineel feit. Daarnaast kan Apple een civiele procedure starten omdat er handelsgeheimen zijn uitgelekt.

Voor Apple speelt daarbij als argument dat concurrenten meteen kunnen beginnen met het namaken van de producten of het inspelen op functies die de nieuwe iPhone heeft. Tegelijk kun je je afvragen of Apple niet enorm blij is met de enorme media-aandacht die het gelekte toestel heeft veroorzaakt. Ze hebben nu alle tijd om achter de schermen misschien wel aan een totaal ander toestel door te werken… Ook zal het interessant zijn om te zien of Apple het inderdaad aandurft om een civiele procedure tegen Gizmodo of de vinder/verkoper van de telefoon te beginnen. Veel mensen hebben al gesuggereerd dat het verloren toestel een geplande publiciteitscampagne van Apple zelf was. Een variant op die theorie is dat ook de vinder in het complot zat (maar dan zou ook engineer Gray Powell in het complot moeten zitten).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2010, 14:00
Categorieën Achtergrond, Geruchten, iDevices
Onderwerpen diefstal, gizmodo, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.