PCMag: ‘iPhone 5 is snelste smartphone van dit moment’

PCMag heeft diverse benchmark-tests uitgevoerd met de iPhone 5 en concurrenten van Motorola en Samsung. De iPhone 5 bleek de snelste smartphone op de markt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

qualcomm chipComputertijdschrift PCMag heeft de iPhone 5 uitgeroepen tot de snelste smartphone die ze ooit hebben getest. Het computerblad vergeleek met andere recente smartphones en noteerde de resultaten in een tabel. Daaruit blijkt dat de dualcore A6-chip het snelste toestel is dat je momenteel kunt kopen. PCMag gebruikte benchmarks zoals Sunspider, Browsermark, Guimark 3 Bitmap en GLBenchmark 2.5. Op basis daarvan concludeerden de testers dat de iPhone 5 tweemaal zo snel is als zijn voorganger en de snelste ‘handheld computer’ is die momenteel in de VS wordt verkocht. Eerder bleek ook al dat de iPhone 5 veel beter presteerde in een valtest, in vergelijking met z’n grootste rivaal, de Samsung Galaxy S III.

De testers van PCMag wijzen erop dat de hardwareprestaties van een toestel niet het enige zijn waar je op moet letten. Gebruiksgemak, design en hoe lekker een toestel in de hand ligt, zijn ook belangrijk. Bij de iPhone zit dat wel goed: het toestel wordt al jarenlang geroemd om z’n intuïtieve bediening. Voor Apple is het belangrijker wat de perceptie van gewone gebruikers is, mensen die zich niet druk maken om PowerVR SGX 543MP3 gpu’s met drie kernen en 32 nanometer-productieprocessen. Voor gewone gebruikers gaat het erom hoe snel een browser opstart en of er geen haperingen zijn bij het spelen van een spelletje. Ook dat is merkbaar in de praktijk: de webbrowser is niet alleen meetbaar maar ook merkbaar sneller en de betere grafische prestaties merk je wanneer je na een halfuurtje met de iPhone 5 spelen weer terug moet naar de iPhone 4S.

Onderstaande tabel laat de scores zien. Hoe hoger de score, hoe beter:

benchmark iphone 5

Browsermark toont de snelheid bij het laden van pagina’s in de browser. De iPhone 5 scoort hierop erg hoog en verslaat de toptoestellen van andere fabrikanten. De iPhone 5 is ook sneller dan eerdere iPhones, zoals in de tabel hieronder is te zien. Kortom: voor internetten is de iPhone 5 momenteel de snelste ter wereld. De vraag is natuurlijk wel: hoe lang nog, totdat concurrenten als Samsung, HTC en Motorola nóg zwaardere processoren in de strijd gooien?

GUIMark 3 is een maat voor het aantal frames per seconde, tijdens verversen van de webbrowser. De iPhone 5 scoort daarop een indrukwekkende score van 58,1. De Samsung Galaxy S III scoort hierbij met 60,73 net iets hoger.

De Sunspider-test is bedoeld om de prestaties van JavaScript in de browser te testen. De score van de iPhone 5 is niet de beste, maar volgens de testers laadt de iPhone pagina’s bijna tweemaal zo snel als de concurrent.

PCMag vergeleek de iPhone 5 ook met alle eerdere iPhones.

iphone 5 vergeleken met ouder

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2012, 10:21
Categorie Achtergrond
Onderwerp benchmark

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.