multitasking-ios-9-ipad

Zo had multitasking op de iPad er ook uit kunnen zien

Twee apps tegelijkertijd gebruiken op je iPad: het is vanaf iOS 9 mogelijk, maar Apple had ooit heel andere plannen voor de multitaskoptie. Een patent laat zien hoe multitasking er volgens Apple in 2011 zou gaan uitzien.

multitasking-ios-9-ipadApple introduceert in iOS 9 een compleet nieuwe vorm van multitasking op de iPad, waardoor je twee apps naast elkaar kunt gebruiken. Je kunt hierdoor een app vanaf de zijkant in beeld vegen of twee apps naast elkaar tonen. Een nieuwe patentaanvraag van Apple onthult echter dat er compleet andere vormen van multitasking werden overwogen. Zo dacht Apple er ooit over na om een kleine app bovenop je huidige iPad-app te tonen, zodat je de twee op die manier tegelijk kunt gebruiken.

De patentaanvraag van Apple beschrijft multitasking in de meest brede zin van het woord. In de tekst wordt meerdere malen uitgelegd hoe je apps naast elkaar kunt gebruiken, waarbij ook huidige versies van multitasking in iOS 9 voorbijkomen. In de illustraties gaat echter vooral aandacht naar een totaal andere interface voor multitasken. Druk je op één van deze iconen? Dan verschijnt een kleine versie van deze app bovenop je huidige app.

Apple patent multitasking 1

Bovenstaande vorm van multitasking lijkt erg op Slide Over in iOS 9. Je apps komen hierbij aan de rechterzijde in beeld, in plaats van via de onderkant. De multitasking beschreven in het patent heeft echter een bijkomend voordeel: je kunt meerdere kleine apps tegelijk in beeld brengen. Dat is in iOS 9 namelijk niet mogelijk: hoewel je met Slide Over kunt wisselen tussen apps, mag je er maar één tegelijk geopend hebben.

Apple patent multitasking 2

Gaat Apple deze vorm van multitasking ooit alsnog toevoegen aan de iPad? Wellicht dat het gebruik van nog meer apps tegelijk ideaal is op de iPad Pro. De kans is echter net zo groot dat we hier nooit wat over gaan horen. De patentaanvraag van Apple stamt namelijk uit 2011 en is vandaag pas openbaar gemaakt. Het lijkt er op dat Apple ooit multitasking zoals hierboven mogelijk wilde maken, maar dat het idee in de vier jaar daarna is aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2015, 12:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen multitasking, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.