Patent-Force-Touch-keyboard

Toekomstig Mac-toetsenbord kan nog dunner worden, dankzij Force Touch

Een nieuw patent van Apple beschrijft een mogelijk toekomstig Mac-toetsenbord dat nog dunner is en Force Touch kan ondersteunen.

Patent-Force-Touch-keyboard

De Apple Watch, iPhone 6s, MacBook Pro en het Magic Trackpad 2 hebben het allemaal: Force Touch (of 3D Touch). Drukgevoeligheid is zonder twijfel een van de belangrijkste Apple-uitvindingen van de laatste tijd. Een nieuw patent beschrijft hoe Force Touch ook in een toetsenbord verwerkt kan worden.

De techniek in het patent zorgt niet alleen voor Force Touch in het toetsenbord, maar maakt de afzonderlijke toetsen ook lager omdat de mechanische schakelaars onder de knoppen verdwijnen. Het patent heet dan ook niet voor niets ‘Ultra Low Travel Keyboard’.

Geen mechanische toetsen meer

Huidige Macs en MacBooks gebruiken de zogenaamde schaartechniek voor de toetsen, of de vlindertechniek in het geval van de 12-inch MacBook. In het patent worden deze technieken vervangen door een laag van sensoren en bijbehorende circuits die onder iedere toets zitten.

Force-Touch-Toetsenbord

Dit zorgt ervoor dat de toetsen vergelijkbaar werken als het Force Touch trackpad, maar dan verdeeld over het volledige toetsenbord. De sensoren voelen aan hoe hard je een afzonderlijke toets indrukt, en trilmotoren geven haptische (tril)feedback.

De sensoren die Apple beschrijft zijn heel gevoelig, zodat er veel verschillende niveaus zijn waar functies aan gekoppeld kunnen worden. Zo kun je door de letter i licht in te drukken de letter op je scherm laten verschijnen, maar kun je er bijvoorbeeld een speciaal commando voor instellen als je de toets steviger indrukt.

Dit is niet de eerste keer dat Apple een dergelijke techniek onderzoekt. Zo dook er in maart al een patent op voor een Taptic-toetsenbord met trilfeedback en werd het idee van toetsen met Force Touch eerder al aangekaart door een patent in mei.

Force Touch, of alleen een dunner toetsenbord?

Het patent dat vandaag is toegekend lijkt een vervolg op deze technieken te zijn, wat in ieder geval aangeeft dat Apple actief de mogelijkheden onderzoekt. Mocht Apple er toch voor kiezen om geen Force Touch te verwerken in een toekomstig toetsenbord, dan kan de techniek altijd nog van pas komen om het toetsenbord nog minder ruimte in beslag te laten nemen, zodat de volgende MacBooks weer wat dunner kunnen worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2015, 18:02
Categorieën Accessoires, Geruchten
Onderwerpen force touch, patent, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.