Ophef over dood 15-jarige medewerker bij Apple-fabrikant Pegatron (update)

Onderzoek van China Labor Watch stelt dat Apple-fabrikant Pegatron de dood van vijf arbeiders niet kan verklaren. Eén was minderjarig.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

PegatronFabrikant Pegatron is er niet in geslaagd om de dood van in ieder geval vijf arbeiders te verklaren, aldus arbeidsinstantie China Labor Watch. The Sydney Morning Herald schrijft over één van deze werknemers, Shi Zhaokun, die bij Pegatron aan de iPhone 5c werkte. Hoewel in zijn papieren stond dat hij 20 jaar oud was, was Zhaokun eigenlijk nog maar 15 jaar oud. Dit betekent dat hij minderjarig was en nog niet in de Pegatron-fabriek mocht werken.


De nieuwe uitspraken van China Labor Watch komen na een onderzoek dat in juli 2013 door Apple werd gestart, waarbij werd gekeken naar kinderarbeid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Aanleiding hiervoor was toen een publicatie van China Labor Watch. Toen stelde de instantie dat de gemiddelde werkweek bij Pegatron 66 tot 69 uur duurde. Eerder dit jaar bleek uit gegevens van Apple dat 99 procent van de fabrikanten een werkweek van maximaal 60 uur hanteert.

Zhaokun werkte nog maar een maand bij Pegatron, maar had in zijn eerste week 79 uur gedraaid. In de tweede en derde week stond er 77 en 75 uur op de klok, aldus papieren in handen van zijn familie. Zhaokun kwam op 9 oktober terecht in een ziekenhuis waar hij stierf aan longontsteking. China Labor Watch kwam vergelijkbare klachten en problemen op het spoor bij andere overleden medewerkers, wat doet vermoeden dat de lange uren en barre werkomstandigheden deel van de oorzaak zijn.

Apple laat weten dat het medische experts opdracht heeft gegeven om de situatie bij Pegatron te onderzoeken. Pegatron heeft volgens Apple “geen aanwijzingen gevonden dat er een relatie met werkomstandigheden is”. “We realiseren ons dat dit voor de families die een dierbare verloren hebben weinig genoegdoening biedt”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Apple probeert al langer de werkomstandigheden bij Aziatische fabrikanten te verbeteren en benadrukt dat nogmaals in de verklaring. Het bedrijf spreekt daarin over een “langdurige toewijding” voor een veilige en gezonde werkomgeving voor haar medewerkers in fabrieken. Apple stelt verder dat een team bij Pegatron ervoor moet zorgen dat de werkomstandigheden aan diens “hoge standaarden” voldoen. Pegatron telt meer dan 100.000 werknemers en maakt producten voor meerdere bedrijven. Apple is één van Pegatron’s grootste klanten.

Update 12 december: reactie van Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 december 2013 om 16:58
Onderwerpen
,
Categorie
Apple
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.