Nederland relatief duur bij mobiele abonnementen met grote databundels

Nederland is gemiddeld een stuk duurder wat betreft data-abonnementen in Europa dan andere landen. Dit stelt Telecompaper.

EU benchmarkMobiele abonnementen met high-end smartphones zijn in Nederland relatief duurder dan in andere landen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit een onderzoek onder mobiele abonnees van Telecompaper, uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. De gemiddelde prijs voor een mobiel Nederlands abonnement kan tussen de 5 en 55 procent hoger liggen dan in de andere gepeilde Europese landen. Hierbij baseert Telecompaper zich op gemiddelden. Kijk je naar de goedkoopste abonnementen in iedere categorie, dan kan een abonnement in specifieke situaties goedkoper dan in andere landen zijn.

Uit de data van Telecompaper blijkt dat een abonnement met nul belminuten en 1GB data gemiddeld 15 procent duurder is dan in de elf andere landen die voor het onderzoek onder de loep zijn genomen. Een abonnement met 360 belminuten en 1GB data is een kwart duurder en veel abonnementen met 1000 belminuten en 1GB zijn 30 procent prijziger.

Nederland abonnementen gemiddelden

Kijk je naar de goedkoopste abonnementen beschikbaar in iedere categorie, dan doet Nederland het in sommige situaties een stuk beter. Abonnementen met 180 of 360 belminuten in combinatie met 2GB of meer zijn 10 tot 25 procent goedkoper dan in andere Europese landen. Er zijn echter dan ook nog de nodige uitschieters. Het goedkoopste abonnement met 500MB en 1000 belminuten is maar liefst 30 procent duurder.

Nederland abonnementen laagsten

De cijfers in bovenstaande grafieken laten zien hoe Nederland het vergeleken met de andere gepeilde landen doet. De cijfers achter Netherlands laten het procentverschil vergeleken met de andere Europese landen zien

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van minister Kamp. Hij concludeert in een brief het volgende:

Kort samengevat zijn er twee hoofdconclusies te trekken uit het onderzoek:

  1. 1. De vergelijking van de Nederlandse tarieven voor mobiele communicatie met
    het buitenland laat een zeer gedifferentieerd beeld zien. Er zijn abonnementen die duurder zijn, maar er zijn ook (veel) relatief goedkope alternatieven. Daarbij valt op dat met name veel SIM-only abonnementen goedkoop scoren.
  2. 2. Er zijn veel keuzemogelijkheden voor de Nederlandse consument.

Hoewel het aanbod volgens de minister uitgebreid is, wijst hij er wel op dat providers transparant moeten zijn over het aanbod. Dit zou worden geregeld in een voorstel over de verordening van de Europese communicatiemarkt.

Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2013, 16:16
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, onderzoek, telecompaper

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.