Ontwikkelaar TouchDraw ontdekt vergaande plagiaat van apps

De ontwikkelaars van TouchDraw en PadCAD leggen een plagiaatprobleem bloot, waar Apple weinig aan doet. Gestolen programmeercode om namaakapps te maken.

touchdraw icoonEr zijn ontwikkelaars die originele apps bedenken en daar succes mee hebben. En er zijn ontwikkelaars die vooral parasiteren op de ideeën van anderen. Op iPhoneclub besteden we er niet zoveel aandacht aan, simpelweg omdat we liever schrijven over Temple Run, dan dat we klonen als Temple Gun en Temple Jump extra aandacht gunnen. Maar voor ontwikkelaars betekent het verlies van inkomsten. Hoe diep het probleem is geworteld in de App Store blijkt uit het relaas van ontwikkelaar Jon Lipsky, die ontdekte dat programmeercode van zijn app TouchDraw met behulp van cracks is achterhaald en vervolgens in vijf namaak-apps terechtkwam. Lipsky diende een klacht in bij de juridische afdeling van Apple, maar die lijkt zich er niet erg druk om te maken. Een collega-ontwikkelaar die met de app PadCAD tegen hetzelfde probleem aanliep, kreeg bij Apple ook nul op het rekest.

Apple laat wel vaker een bijna echt lijkende Pokemon-game of een Word-nepapplicatie er tussendoor glippen. Maar het probleem dat Lipsky aansnijdt is ernstiger: het gaat hier niet om apps die er op het oog hetzelfde uitzien of die meeliften op de naamsbekendheid van een andere app, maar om vergaande plagiaat van programmeercode. De ervaring wijst uit dat ontwikkelaars beter een DMCA-takedown kunnen aanvragen dan hun klacht bij Apple Legal indienen. DMCA staat voor de Digital Millennium Copyright Act, de belangrijkste Amerikaanse wet die digitale auteursrechten regelt. Onder de DMCA kan een rechthebbende de eigenaar van een website sommeren bepaalde inhoud te verwijderen, een zogenaamde takedown notice.

TouchDraw is een app waarmee je stroomdiagrammen en vectorgrafieken kunt maken. De app wordt actief onderhouden door Lipsky, die inmiddels dertig updates heeft uitgebracht. Gebruikers zijn tevreden over de app en geven het in de Nederlandse App Store een waardering van 4,5 sterren. Maar succes trekt ook naäpers aan, zoals Lipsky ondervond. Hij ontving een supportmailtje van een klant die vragen stelde over de app Diagram Touch, maar dat is niet een app die Lipsky maakt. Bij toeval stuitte Lipsky daardoor op een reeks nagemaakte apps, die allemaal gebaseerd waren op TouchDraw. Het ging daarbij niet eens om het kopiëren van het idee of het naäpen van de graphics, maar waarbij aan de hand van cracks complete code opnieuw is gebruikt.

diagram touch 2

Diagram Touch bleek te zijn gebaseerd op een twee jaar oude versie van TouchDraw, waarbij alleen de icoontjes en alle andere graphics waren verwisseld om het niet teveel op het origineel te laten lijken. De code is echter hetzelfde als die van TouchDraw van twee jaar geleden. De meeste van die piraterij-apps worden gemaakt in China, waar iets andere opvattingen heersen over originaliteit en unieke apps maken. Bij het namaken van de apps hadden de naäpers alleen verzuimd om ook het supportformulier en het e-mailadres van de ontwikkelaar aan te passen, waardoor Lipsky supportvragen krijgt van apps die hij niet zelf heeft gemaakt.

Ondertussen heeft Lipsky vijf apps gevonden die zijn gebaseerd op oude versies van zijn TouchDraw-app, maar die onder een andere naam en voor een lagere prijs worden verkocht. Lipsky diende een klacht in bij Apple en wacht nu op antwoord. Vier apps zijn nog steeds in de App Store verkrijgbaar, zonder dat Apple actie onderneemt om de werkelijke ontwikkelaar te beschermen tegen namaak.

Downloaden: TouchDraw (€7,99, iPad, iOS 5.0+)

diagram to go

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2013, 21:00
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp namaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.