iPad in bed

Onderzoek: iPad gebruiken kan je langer wakker houden

Onderzoek stelt dat het gebruik van een iPad of een andere device met een backlight je wakker kan houden. De productie van melatonine in je hersenen zou namelijk afnemen.

iPad bedUit onderzoek blijkt dat het gebruik van een elektronisch scherm met een backlight, zoals in een iPad, ertoe kan leiden dat je minder snel slaapt. Het onderzoek liet 13 mensen een tablet gebruiken om te lezen, een film te kijken of een game te spelen. Dit leidde ertoe dat de productie van melatonine afnam met 22 procent.

Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op je slaappatroon. De verminderde productie hiervan zou ertoe kunnen leiden dat je minder snel in slaap valt.

Volgens het onderzoek zorgen allerlei apparaten met backlight voor verminderde melatonine-productie. Tijdens de test lag de focus voor een groot deel op het gebruik van tablets. Dit is vermoedelijk niet zonder reden: veel mensen gebruikers immers een iPad om voor het slapen gaan bijvoorbeeld iets te lezen, waarvoor in het verleden vaak nog een boek of tijdschrift werd gepakt.

Onderzoeker Mariana Figueiro roept fabrikanten op om de onderzoeksinformatie te gebruiken bij de productie van bijvoorbeeld toekomstige iPads. Een apparaat met een backlight zou wellicht zo ontworpen kunnen worden, dat hij het slaappatroon van een gebruiker niet in de war schopt. Voor een betrouwbaarder uitslag zal er onderzoek met een grotere testgroep gedaan moeten worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2012, 13:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, onderzoek, slapen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.