Onderzoek: ‘Bijna kwart van iPhone-apps stuurt info door’

Volgens een onderzoek van Lookout is er bij gratis iPhone-applicaties relatief veel kans dat je gegevens worden gelekt. De bedoelingen zijn niet altijd kwaadaardig.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-securityUit een onderzoek van Lookout blijkt dat gratis applicaties vaak gevoelige gegevens van gebruikers doorsturen. Het bedrijf analyseerde bijna 300.000 gratis apps voor iPhone en Android als onderdeel van het App Genome Project. Ze presenteerden de resultaten daarvan deze week op de Black Hat Security Conference. Lookout schat dat 23 procent van de gratis iPhone-applicaties gevoelige informatie doorsturen door het opnemen van stukjes code van derden, bijvoorbeeld voor het tonen van reclamebanners.

Gebruikers en ontwikkelaars die de code in de apps plakken, zijn zich vaak niet bewust wat er precies met die gegevens gebeurt. Bij Android is de situatie nog iets dramatischer: in 47% van de gratis apps komt code voor die gevoelige informatie kan achterhalen.

Update: Belangrijk om toe te voegen is dat het genoemde bedrijf Lookout geen onafhankelijke instelling is, maar securitysoftware voor smartphones op de markt brengt en dus commerciële belangen heeft bij het creëren van een onzekerheidsgevoel.

In het App Genome Project probeert Lookout de grootste mobiele applicatie-dataset te verzamelen en de gevaren in kaart te brengen. Ze willen weten in hoeverre de applicaties toegang hebben tot persoonlijke gegevens en resources op de telefoon. Volgens de onderzoekers is er een groot grijs gebied. Sommige apps sturen persoonlijke informatie naar een server, waarvan niet altijd zeker is of er een kwaadaardige insteek achter zit. Maar een impact op je privacy heeft het in ieder geval wel.

app genome project

Lookout heeft van 300.000 Android- en iPhone-applicaties bijna 100.000 nog eens nauwkeuriger bekeken. Bij Android komen bijvoorbeeld apps voor die de locatiegegevens van een gebruiker doorsturen naar andere apps. De app Wallpaper, die door honderdduizenden mensen is gedownload, blijkt bijvoorbeeld persoonlijke informatie naar een Chinese ontwikkelaar te sturen. Bij de iPhone zijn er in vergelijking met Android relatief meer apps die toegang hebben tot het adresboek of de locatiegegevens van de gebruiker. Bijna twee maal zoveel iPhone-apps hebben toegang tot contactgegevens, in vergelijking met Android.

Alle info over het App Genome Project is op de website van Lookout te vinden.

Tipgevers: Kevin & Stephan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2010, 17:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen android, beveiliging, security

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.