Apple wil Australische klanten compenseren voor iPad 4G-verwarring

Apple gaat geld betalen aan Australische klanten die de 4G-versie van de iPad hebben gekocht en hoopten om daarmee op 4G-snelheid te kunnen internetten.

iPad-4G-snelheidOm een rechtszaak van de Australische consumentenautoriteit te voorkomen, gaat Apple geld betalen aan een aantal klanten. Het gaat om Australische kopers van de derde generatie iPad, die zich misleid voelen over de 4G-reclames van Apple. Zij dachten dat de nieuwe iPad op 4G-snelheden zou werken, maar dat is in Australië (en overigens ook in Nederland) nog niet mogelijk. De Australische concurrentie- en consumentencommissie ACCC waarschuwde dat er een klacht volgt, als Apple de indruk blijft wekken dat de iPad 4G-snelheden ondersteunt.

De consumentenorganisatie vindt dat Apple met de aanduiding 4G de indruk wekt dat je met het juiste simkaartje verbinding kunt maken met 4G mobiele datanetwerken in Australië. “Maar dat is niet het geval”, klaagt de ACCC. Een advocaat van Apple reageerde vandaag, dat Apple bereid is om een refund te geven aan Australische klanten die zich bedonderd voelen en 4G-snelheden verwachtten. Ook is Apple bereid om disclaimers op de website te zetten en in winkels op te hangen, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan. De disclaimers moeten duidelijk maken dat de iPad niet compatibel is met de 4G-netwerken in Australië. Als verweer gaf Apple’s advocaat aan dat de Australische media al duidelijk hadden gemaakt dat de nieuwe iPad niet op het lokale 4G-netwerk van operator Telstra zou gaan werken. Hoeveel de compensatie van Apple bedraagt, is nog niet bekendgemaakt.

Overigens geldt hetzelfde probleem in Nederland ook. In Nederland wordt gewerkt aan een LTE-netwerk, maar die werkt op een heel andere frequentie dan de derde generatie iPad ondersteunt (700 en 2100 MHz). Door het aanpassen van de definitie van 4G (waarbij ook HSPA+ meetelt) kan Apple onder de claim 4G uitkomen. In de meeste landen wordt met 4G echter iets anders bedoeld (LTE, WiMAX) en bovendien maakt Apple’s reclame in bovenstaand plaatje wel degelijk gebruik van de term ‘4G LTE’, maar met een voetnoot dat het niet overal beschikbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2012, 7:45
Categorie Apple
Onderwerpen ipad 3, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.