NRC Reader fors duurder na iOS 7-update

NRC Reader voor de iPhone en iPad is vernieuwd met iOS 7-uiterlijk en een forse prijsverhoging. Een abonnement kost nu 14,99 euro per maand.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NRC Reader vernieuwd iPad iPhoneDe vooruitstrevende nieuwsapplicatie van NRC Reader, waarin je elke dag acht achtergrondverhalen uit de krant van die dag kan lezen, maakt een verrassende sprong in prijsbeleid. Waar je voorheen een abonnement afsloot voor 4,49 euro en later 5,99 euro per maand, vraagt de kwaliteitskrant na de update maar liefst 14,99 euro per maand voor het Reader-abonnement. Voor dat bedrag lees je de selectie van verhalen ook op het web.

Waar je voorheen elke dag één verhaal gratis kon lezen in NRC Reader, lees je in de nieuwe versie nog 10 verschillende verhalen per maand gratis. Daarna is een abonnement vereist. Wie voorheen al een abonnement had afgesloten, blijft zijn eerdere prijs van €4,49 of €5,99 per maand betalen.

NRC Reader is er wat frisser uit gaan zien. De achtergrond is witter, de leesletter vierkanter en de knoppen zijn versimpeld. De terugknop is nu net het NRC-haakje. De kiosk waarin je de edities van de verschillende dagen ziet is standaard wit in plaats van donker, maar met een druk op een knop activeer je de nachtstand in de hele app. De bediening is ongewijzigd. Je scrollt nog steeds soepel door lange verhalen, duwt een verhaal als het waren omhoog om terug te gaan naar het dagaanbod en kan nog altijd niet naar rechts vegen om een verhaal te sluiten. Nog een kleine verandering? Ja, de auteur prijkt niet langer boven de kop. Nu boven de inleiding.

NRC-Reader-8-artikelen2NRC-Reader-artikel-lezen2

NRC-Reader-etalage-dagedities2NRC-Reader-promo-screenshot2
De fraaie promoshots van NRC voor de Reader-app. Tot de prijzen behoorde onder andere de iCulture Awards voor beste nieuwsapp en beste Nederlandse app.

Maar het zijn kleine veranderingen in het licht van de enorme prijsverhoging, maar liefst een factor 3 van de originele prijs van 4,49 euro per maand. De verhoging is op zijn zachtst uitgedrukt opvallend, omdat er een betaalbaar en breemd omarmd alternatief is in de vorm van Blendle. In de digitale krantenkiosk van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping kost een artikel van de NRC 19 tot 29 cent en ben je niet beperkt tot het aanbod dat de krant je zelf voorschotelt. Stel je dat je alleen artikelen van het laatste prijspeil zou kopen, dan kan je 51 artikelen kopen €14,99. Bij Reader heb je daarvoor zelf zo’n 240 verhalen per maand. Dat is een behoorlijk verschil, maar bij Blendle heb je wel weer de vrijheid te lezen wat je wil.

NRC gaf iCulture al eerder aan dat Reader behoort tot verschillende experimenten naar nieuwe digitale vormen en verdienmodellen. Op onze huidige vragen over de gedachte achter en de mogelijke gevolgen van de prijsverhoging, geeft Ward Wijndelts, Innovatie NRC Media het volgende antwoord:

NRC Reader was vanaf dag 1 een experiment en is dat nog steeds. Wij zijn begonnen met een ‘harde paywall’ – je mocht niets gratis lezen – en een relatief goedkoop abonnement, daarna volgde een fase waarin we één artikel per dag vrijgaven. De komende tijd experimenteren we met een metered model – tien artikelen per maand om kennis te maken – en een hogere abonnementsprijs. Bestaande abonnees blijven gewoon de oude prijs betalen. Op basis van onze ervaringen zullen we de komende periode blijven experimenteren.

Na de update verlies je helaas oude bladwijzers. Op de iPhone 5s en iPad mini retina kunnen afbeeldingen het bovendien laten afweten. Voor het laatste euvel werkt NRC al een update.

Downloaden: NRC Reader (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 10:24
Categorie Apps
Onderwerpen nrc, nrc reader

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.