Review: V Select – de Volkskrant van morgen op iPhone en iPad

De Volkskrant heeft V Select uitgebracht op iPhone en iPad. In de applicatie lees je elke avond 10 verhalen uit de krant van morgen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

De Volkskrant Select iPad iPhone appDe Volkskrant heeft haar nieuwe app V Select uitgebracht voor iPhone en iPad. Het is de app die we eerder de sneak preview-app noemden. In de applicatie lees je elke avond alvast een selectie van tien artikelen uit de krant van morgen. De verhalen worden elke dag gekozen door de hoofdredactie van de krant. Voor 1,79 euro per week krijg je volledige toegang tot elke editie, maar je leest elke dag één verhaal gratis. In de opzet lijkt V Select dus op het vorig jaar uitgekomen NRC Reader van het concurrerende Handelsblad, maar er zijn de nodige verschillen.

Huidige abonnees van De Volkskrant krijgen gratis toegang tot de applicatie en hoeven niet bij te betalen voor de app.

Elke avond om 22.00 uur worden in de app tien nieuwe verhalen klaargezet die je anders pas in de krant van morgen leest. Daarvoor hoef je geen nieuwe editie te downloaden in de applicatie. Je ziet de verhalen onder elkaar staan in één grote timeline, die na de tien verhalen van de dag doorgaat met de geselecteerde verhalen van de dag ervoor. De timeline bestaat uit bijzonder grote foto’s – misschien wel ter compensatie voor de lange tekstartikelen zelf.

De Volkskrant Select voorpagina De Volkskrant Select hoofdpagina

Frisser dan de krant

De frivole animaties van NRC Reader zoek je vergeefs in V Select. Na de prachtige video die als ‘voorpagina’ van de app dient, is de applicatie wat droger, maar daardoor ook sneller in gebruik. De titel van een verhaal begint meteen op de hoofdfoto of -afbeelding en je kan meteen beginnen met lezen. Op de iPhone kan dat alleen in de staande houding van de telefoon, waarbij het artikel links en rechts een beetje van de zijkant van het scherm af staat. Het kleurgebruik van V Select is frisser dan je van De Volkskrant gewend bent. De app heeft lichtblauwe tinten voor links en mailadressen en we zien een groengele beginletter een quote als enige kleuren in een verder witte tekstpagina. Een nachtstand met zwarte achtergrond is één druk van je verwijderd; de lettergrootte ernaast pas je eenvoudig aan. Delen kan via Twitter, Facebook, LinkedIn en e-mail. Lees later-apps als Pocket worden niet ondersteund, maar je kan een artikel in de app wel toevoegen aan favorieten.

Kwaliteitscontent

V Select kan prima op zichzelf staan zonder krantenabonnement. Als de huidige selectie van artikelen representatief is, kan je veel langere en tijdloze artikelen verwachten, naast opinie-artikelen en columns. Content die wat langer houdbaar is dus. Daar speelt de app ook slim op in. Als je de app een paar dagen niet hebt geopend, is het hoofdmenu een uitkomst. Daarin kies je tussen de verschillende krantenrubrieken – binnenland, sport, wetenschap & gezond etc. – om alleen de artikelen daarbinnen te zien.

Volkskrant gratis lezen bij betaalmuur V Select artikel lezen

Vierde Volkskrant-app
De nieuwe applicatie V Select staat in de App Store naast drie andere apps van de krant. In Volkskrant.nl mobile voor iPhone lees je gratis het nieuws van de website en in de Volkskrant HD voor iPhone en iPad lees je de volledige krant voor 89 cent per dag. Ook de oudere kranten-app de Volkskrant (alleen iPhone) is nog steeds beschikbaar, ook al is dat eigenlijk de oudere versie van de HD-variant.

Met de formule van NRC Reader

Opvallend is dat De Volkskrant niet het wiel opnieuw uitvindt. De applicatie ligt in het verlengde van wat NRC Reader vorig jaar al tamelijk succesvol deed. Reader is de hoogst gewaardeerde krantenapp in Nederland, met een gebruikersbeoordeling van vier sterren in de Nederlandse App Store. De app won eveneens onze iCulture Award 2013 in de categorie nieuws en beste nieuwe Nederlandse app. In tijden van dalende oplages van kranten, volgt de Volkskrant dus een betrekkelijk veilige lijn op appgebied.

Ook V Select biedt dus elke dag selectie van artikelen maken en één verhaal per dag gratis leesbaar maken voor elke gebruiker. Het voornaamste verschil tussen de beide apps is het tijdstip. De Volkskrant presenteert haar selectie uit de krant van morgen om 22.00 uur. NRC Reader komt pas uit op de dag zelf. Daarnaast verschilt de prijs. V Select is relatief duurder: 1,79 euro per week tegenover 4,49 euro per maand. Abonnees krijgen dan wel weer gratis toegang, waar dat bij NRC Reader niet het geval is.

De Volkskrant iPhone hoofdmenu De Volkskrant V Select nachtstand

Aanvulling of vervanger van de krant

Over het wat droge uiterlijk van de applicatie kan je twisten, maar de app is dankzij de artikelselectie een prima aanvulling of zelfs prima vervanger van de papieren krant, als je niet (meer) de tijd vindt om die te lezen. Dankzij de snel benaderbare krantenrubrieken in het hoofdmenu, is zelfs artikelen van meerdere dagen teruglezen geen probleem. V Select van de Volkskrant maakt een goede eerste indruk.

Downloaden: V SELECT (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 december 2014, 10:19
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen nrc reader, volkskrant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.