Nokia wil net als Apple inkomsten uit abonnementen delen

Nokia is van plan om net als Apple een percentage van de omzet in mobiele abonnementen op te eisen van mobiele operators. Nokia kan het maken, want ze zijn met een marktaandeel van 40% verreweg de grootste.

tphoneNokia is van plan om net als Apple een deel van de inkomsten uit abonnementen op te eisen bij mobiele operators. Dat zijn een groepshoofd van Nokia afgelopen zondag. In een interview met de Frankfurter Allgemeine zei Olli-Pekka Kallasvuo dat het Finse bedrijf de blik heeft gericht op de omzet die mobiele operators met datadiensten maken. “Wanneer het gaat om mobiele telefoons, blijven we bij het bestaande bedrijfsmodel, waarbij we worden betaald voor het toestel zelf. Maar waar we nieuwe diensten aanbieden, is een omzetdeling heel goed mogelijk”, zegt Kallasvuo.

Grote mobiele operators hebben na de iPhone-lancering al de angst geuit dat de voorwaarden die Apple stelt wel eens andere toestelmakers op ideeën zouden kunnen brengen. Dat lijkt nu te gebeuren. Nokia kan zich de eisen veroorloven: ze hebben bijna 40% marktaandeel in handen. Alleen in de VS loopt het nog wat moeizaam – juist in een land waar de mobiele operators de markt behoorlijk in hun greep hebben. Maar ook het land waar Apple er als eerste in slaagde om percentages tot wel 30% van de abonnementsomzet op te strijken.

Nokia is druk bezig om nieuwe diensten te ontwikkelen: ze hebben het multimediaplatform Ovi voor de verkoop van muziek en games en kondigden een paar dagen geleden aan dat ze diverse toestellen gaan voorzien van de aanduiding ‘Comes with Music’ zodat kopers weten dat ze een jaar lang titels van Universal Music kunnen downloaden. Da’s geen toeval: Universal en Apple zijn de afgelopen maanden in een strijd verwikkeld. Ook daarbij gaat het voornamelijk om geld.

Voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen: hieronder nog een keertje het filmpje van de iPhone-kloon die Nokia heeft gemaakt. Nokia was natuurlijk al véél langer geleden met touchscreens begonnen, ze hadden het alleen te druk met andere toestellen om deze iPhone-kloon eerder uit te brengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2007, 15:46
Categorie iDevices
Onderwerpen abonnementen, nokia, omzet, provider

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.