Apple dreigt webshop met rechtszaak

De Deense winkelketen Telekaeden heeft net als een serie elektronicawinkels in Singapore een waarschuwing voor juridische stappen van Apple ontvangen, omdat ze de iPhone simlockvrij verkopen. Maar een paar dagen na de deadline ligt de iPhone nog steeds in de winkel.

TelekaedenNadat Apple eerst winkeliers in een winkelcentrum in Singapore dreigde met juridische actie als ze doorgaan met het verkopen van simlockvrije iPhones, is de aandacht nu gericht op Denemarken. Telefoon-distributeur Telekæden dreigt de advocaten van Apple achter zich aan te krijgen als ze doorgaan met het verkopen van iPhones voor 6.000 Deense kronen (ongeveer €800) via de website. De iPhones zijn ook hier simlockvrij. Maar een paar dagen na afloop van de door Apple gestelde deadline ligt de iPhone nog steeds in de winkel.

In Singapore ontvingen de winkeliers van het elektronica-winkelcentrum aan Sim Lim Square een waarschuwing per e-mail. Zij verkopen de iPhones voor ongeveer €485 per stuk. De e-mail stelt dat het unlocken van de iPhone een overtreding is van de software-licentieovereenkomst. Nu is ook de Deense distributeur Telekæden het haasje. Advocaat Johan Løje – die Apple zegt te vertegenwoordigen – beweert in een brief aan Telekæden dat ze de toestellen illegaal importeren zonder Apple’s toestemming. Apple eist dat de distributeur een contract ondertekent waarin ze gedwongen worden om te stoppen met de verkoop. Bovendien moeten ze alle nog resterende voorraad overdragen aan Løje, zonder te worden gecompenseerd. Daarnaast wil Apple een vergoeding voor de geleden schade en de juridische kosten. Het bedrijf mag in de toekomst nooit meer Apple-producten verkopen, tenzij vooraf toestemming is gegeven.

Hoofd verkoop Klaus Engelbrecht van Telekæden zegt: “We zien Apple’s actie en de houding waarop het is gebaseerd, als een bedreiging van de vrije markt. Goederen moeten vrij verhandeld en binnen Europa vrij geprijsd kunnen worden”. Engelbrecht gelooft niet dat hij iets fout heeft gedaan. “We hoeven ook geen expliciete toestemming van Nokia te vragen als we een Nokia-telefoon willen verkopen”.

Inmiddels is de deadline van Apple al een paar dagen verstreken, maar Telekaeden heeft de iPhone nog steeds in het assortiment. Was het toch gewoon bangmakerij?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2007, 15:15
Categorie Apple
Onderwerp unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.